U subotu, 7. ožujka u 15 sati na Korzu će biti održan program proslave 20. obljetnice međunarodnog šahovskog turnira Cvijet Mediterana prilikom kojeg će se dodijeliti nagrade najboljim šahisticama ovogodišnjeg turnira. Svečanosti će prisustvovati Anatolij Karpov, jedan od najvećih šahista svih vremena, bivši svjetski prvak i ambasador šaha, koji će odigrati par poteza na velikoj šahovskoj ploči postavljenoj ispred Gradske vijećnice.

Također, u subotu u Centru Zamet od 17 sati, ruski velemajstor Karpov odigrat će simultanku na dvadeset ploča s mladim nadama riječkog šaha, predstavnicima pokrovitelja i sponzora Gospodarskih igara Primorsko-goranske županije.

Subotnji šahovski program, uz Karpova, najavili su zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović, viša stručna suradnica za sport i tehničku kulturu PGŽ-a Suzana Badurina, predsjednik Šahovskog saveza PGŽ Ivan Mandekić i organizator Gospodarskih igara PGŽ Milan Vukajlović te pozvali sve zainteresirane da prisustvuju aktivnostima riječkog dana šaha.

Najavljeno sutrašnje gostovanje Anatolija Karpova u RijeciZamjenik gradonačelnika Filipović izrazio je zadovoljstvo što Rijeka ima priliku ugostiti istinsku šahovsku legendu.

„Karpov je deset godina u nizu vladao šahovskim svijetom, a on je i najuspješniji je turnirski igrač u povijesti s najviše osvojenih najjačih svjetskih turnira, stoga je njegovo gostovanje velika nagrada za sve naše šahiste“, rekao je Marko Filipović, dodavši kako će Karpovljeva pojava zasigurno motivirati mlade da nastave ili da zakorače u svijet crno-bijelih polja.

„Cvijet Mediterana postao je nezaobilazan turnir koji uoči Dana žena redovito u Rijeku dovodi vrhunske igračice iz cijele Europe, a ovo natjecanje promiče ravnopravnost žena u sportu i društvu općenito“, rekao je Filipović, poželivši svim gostima ugodan boravak u našem gradu.

Velikan svjetskog šaha Anatolij Karpov zahvalio se na ugodnom prijemu te pozivu na dolasku u Rijeku u godini Europske prijestolnice kulture, navodeći kako ova regija ima puno potencijala za razvoj šaha, posebno kad je riječ o djeci i mladima. Karpov, čije ime nose deseci šahovskih akademija diljem Europe, spomenuo je kako je održao razgovore s lokalnim predstavnicima oko osnivanja svojevrsnog balkanskog centra šaha u Rijeci, koji bi bio namijenjen mladim igračicama i igračima, te bi kroz povezivanje i upoznavanje djece iz raznih država polaznicima ponudio potrebne vještine za početke dugogodišnjih šahovskih karijera.

Tijekom konferencije za medije, Suzana Badurina kazala je kako Primorsko-goranska županija podržava Cvijet mediterana i Gospodarske igre PGŽ-a, sportske manifestacije koje promiču sportsku aktivnost žena i sportsku izvrsnost, odnosno obnovu sportskih terena i uključivanje u sport, dok je trener Košarkaškog kluba Zamet i organizator Gospodarskih igara Milan Vukajlović istaknuo kako inicijativa živi već treću godinu te okuplja lokalne gospodarske subjekte za sportska ulaganja i humanitarni rad.

Kalendar događanja

Film
 • 28.11.
 • (20:00)

Premijera filma “Stric”, jednog od najoriginalnijih domaćih filmova

Nakon što je prikazan na brojnim festivalima diljem svijeta, prvijenac autorskog dvojca Andrije Mardešića i Davida Kapca "Stric" premijerno stiže u Art-kino...

Detaljnije

Izložba
 • 28.11. – 15.12.
 • (19:00)

“Posve prirodno” Sanje Ipšić Randić i Melite Sorole Staničić u Galeriji Kortil

Izložba radova dvije riječke autorice rezultat je Nagrade galerije Kortil na 75. godišnjoj izložbi članova HDLU-a Rijeka...

Detaljnije

Književni susret
 • 29.11.
 • (18:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Boris Jokić u poznatom brodogradilišnom prenoćištu

Poznati hrvatski znanstvenik i društveni djelatnik Boris Jokić gost je u programu Gradske knjižnice Rijeka ...

Detaljnije

Promocija
 • 30.11.
 • (18:30)

Predstavljanje knjige “Kvarnerski otoci pješice i biciklom” Lare Černicki i Staše Forenbahera

Lara Černicki i Staša Forenbaher predstavljaju svoju novu knjigu namijenjenu hodačima i biciklistima rekreativcima...

Detaljnije

Predstava
 • 01.12. – 03.12.
 • (18:00)

“Čarobnjak iz Oza” u GKL-u Rijeka

Predstava za djecu „Čarobnjak iz Oza“, redateljice Biserke Kolevske, izvodi se u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka...

Detaljnije

Izložba
 • 01.12. – 07.12.
 • (12:00)

Izložba fotografija osoba s invaliditetom “Želim raditi!”

Izložba Društva za istraživanje i potporu u sklopu kampanje senzibiliziranja poslodavaca i drugih dionika na mogućnost rada i zapošljavanja osoba s invaliditetom...

Detaljnije