Program nastavka održavanja 3. Tur Festa najavili su predsjednik Hrvatsko-turskog društva prof. Zlatan Bakalović, dopredsjednica društva mr.sc. Esma Halepović Đečević te umjetnik i glazbenik Zoran Majstorović.

Prvi program koji će se naći na repertoaru bit će koncert Zoran Majstorović Tria koji će se održati 11. listopada u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, dok će se na istom mjestu 15. listopada održati nastup Rampama benda iz Istanbula. Ulaz na oba koncerta bit će besplatan za posjetitelje.

Osim koncerata u sklopu festivala će se održati i likovna radionica Ebru slikarstva umjetnice Ismete Sedlovski. Također, u suradnji s Veleposlanstvom Republike Turske u Zagrebu te Yunus Emre Institutom u Art kinu će se od 22. do 25. studenog održati 10. ciklus Turskog filma.

”25 godina u radu jednog društva je jako dug period i mislim da smo kroz naš rad dali veliki doprinos našoj županiji i gradu kao i razvoju kulturnih dobara ove dvije zemlje. S tom intencijom i organiziramo ovaj festival. Prva aktivnost u sklopu ovogodišnjeg Tur Festa, a kojom je ujedno i obilježeno 25 godina djelovanja društva, bila je postavljanje izložbe na postamentima na Korzu s presjekom dosadašnjeg djelovanja društva. Projekt je bio realiziran pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke. Drugi dio Tur Festa započinje koncertnim nastupom etno glazbe u izvedbi Zoran Majstorović Tria, a riječka će publika imati priliku poslušati orijentalnu glazbu poznatih turskih umjetnika Rampama benda koji je organiziran u suradnji s Centrom za kulturu Yunus Emre pri Veleposlanstvu Republike Turske iz Zagreba”, istaknuo je prilikom najave programa predsjednik Hrvatsko-turskog društva Zlatan Bakalović.

”U okviru ciljeva koje društvo provodi želimo javnost upoznati  s različitim elementima umjetnosti i znanosti Orijenta. Tako smo željeli širu javnost upoznati i s islamskom umjetnosti  organizirajući predavanje Senada Nanića vrsnog poznavatelja Islamske umjetnosti. Sada, u suradnji s Akademijom primjenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, 22. listopada organiziramo radionicu za studente na kojoj će Ismeta Sedlovski, rijetka slikarica na ovim prostorima koja se bavi Ebru slikarstvom demonstrirati  tehniku i materijale slikanja na površini vode. Tehnika je to koja je pred više tisuća godina korištena u Kini u bojenju papira, a koja je preko Irana dolaskom u Tursku dostigla savršene forme i klasifikacije koje su našle primjenu kao samostalne Ebru slike i primijenjena tehnika u uvezivanju knjiga, dekoracija na ukrasnim predmetima, bordurama slika i slično. Društvo je s primjercima islamske umjetnosti već ranije upoznalo javnost projektom Turska kuća u Rijeci kada je dr.sc. Muhamed Ždralović sve natpise i dekoracije znanstveno obradio te učinio po prvi put prijevode istih. Zatim smo izložbom Levhi Mirze Serdarevića upoznali javnost s vrstom  arabičke kaligrafije. Takvim projektima  nastavljamo naše  aktivnosti i u buduće”, izjavila je dopredsjednica društva Esma Halepović Đečević.

Svoje zadovoljstvo sudjelovanjem u programu festival iskazao je i glazbenik Zoran Majstorović. “Uz mene će na koncertu nastupiti moji dugogodišnji suradnici Bojan Skočilić na kontrabasu i Robert Mikuljan na trubi i krilnici. Mi izvodimo presjek etno glazbe ponajviše vezane za područje Mediterana i inspiraciju crpimo upravo u mediteranskom bazenu i tradicionalnu glazbu izvodimo na naš način. Izvesti ćemo moje originalne kompzicije kao i mediteransku tradicionalnu glazbu. Drago mi je što ću u okviru ovog koncerta moći svirati na jednom instrumentu koji je dosta poznat u turskom svijetu i zove se oud. Ovaj na kojem ću zasvirati kupljen je u Istambulu kod jednog izrazito poznatog turskog graditelja glazbala koji se zove Burhan Česni i to će biti jedna dodatna nota ovom projektu”, zaključio je Majstorović.

(Foto: Ivor Mažar)