Riječ je o tradicionalnom koncertu kojima Udruga Nada prikuplja sredstva za nabavku opreme za potrebe KBC-a Rijeka kao i za rad Udruge. Također, ovim koncertom žele skrenuti pozornost za važnost pregleda i samopregleda dojki kod žena kako bi se karcinom dojke otkrio na vrijeme što uvelike pridonosi pozitivnom ishodu liječenja.

Koncert Pjesmom za Nadu na kojem će ove godine nastupiti Dražen Turina Šajeta u pratnji svog benda najavile su predsjednica Udruge Nada Miranda Zakarija, potpredsjednica Udruge Nada Tonka Glažar, Jasna Kalanj iz Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke, Helena Glibotić Kresina iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, županijska koordinatorica za Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke Ines Malić i izvođač i voditelj programa Dražen Turina Šajeta.

Udruga žena operiranih dojki Nada kroz svoj rad nastoji okupiti, educirati i pružiti psihološku, pravnu, logističku i humanitarnu pomoć kao i uslugu fizioterapije što većem broju žena oboljelih i liječenih od raka dojke kao i njihovim obiteljima te drugim zainteresiranim osobama.

Miranda Zakarija je istaknula kako im je glavni cilj upozoriti žene na važnost preventivnih pregleda dojki. „Želimo poslati poruku svim ženama da ne čekaju, da se odazivaju na preglede jer na taj način brinu o svom zdravlju i o svom životu. Možda mislimo da se bolest događa nekome drugome, ali može se dogoditi svakome od nas. Kroz naš rad želimo pokazati ženama da se s ovom bolesti može živjeti, da se može izliječiti i želimo ih dati psihološku potporu tijekom njihove borbe“, rekla je Zakarija.

„Karcinom dojke veliki je javnozdravstveni problem ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu. U Primorsko-goranskoj županiji, karcinom dojke treći je po uzorku smrtnosti. Prosječno godišnje imamo oko dvjestotinjak novooboljelih, ali važno je reći da se bolest može uspješno liječiti samo ako se otkrije na vrijeme“, rekla je Helena Glibotić Kresina iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ i dodala kako se uz obavljanje mamografskih pregleda ženama preporučuje redovito obavljanje sistematskih pregleda kao i prakticiranje zdravog načina života. „Zdrava prehrana, ne konzumacija alkohola i duhanskih proizvoda kao i aktivno bavljenje tjelesnom aktivnosti doprinosi smanjenju rizika od smrtnosti čak do 80 posto“, rekla je Helena Glibotić Kresina.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke uspješno se provodi već 14 godina, a krenuo je upravo iz Primorsko-goranske županije koja je 2004. godine pokrenula pilot projekt programa koji je kasnije podignut na nacionalnu razinu. „U sklopu programa na mamografiju se svake dvije godine pozivaju žene od 50 do 69 godina, u Primorsko-goranskoj županiji to znači da se svake dvije godine na preventivni mamografski pregled pozove 50 tisuća žena s ciljem što ranijeg otkrivanja raka dojke“, istaknula je županijska koordinatorica za Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke Ines Malić.

Jasna Kalanj iz Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb rekla je kako Grad Rijeka dugi niz godina surađuje s Udrugom Nada. „Željela bih ovom prilikom zahvaliti svim članicama Udruge kao i volonterima na svemu što rade, na organizaciji ovog tradicionalnog koncerta kao i na svoj potpori koju pružaju ženama oboljelima od raka dojke“.

Na koncertu će sa svojim bendom ove godine nastupiti Dražen Turina Šajeta koji je istaknuo kako se veseli nastupu kao i svaki puta. „Nada je jedna velika udruga veselih žena s kojima se uvijek osjećam dobro i drago mi je da na ovaj način mogu doprinijeti njihovom radu, jer mislim da zaista rade jednu jako veliku stvar za poboljšanje našeg društva“, rekao je Šajeta.

Dopredsjednica Udruge Tonka Glažar pozvala je sve zainteresirane da kupe kartu, da dođu na koncert, da se dobro zabave i podrže rad njihove udruge.

Ulaznice

Ulaznice za koncert mogu se po cijeni od 50 kuna kupiti u prostorijama udruge Nada koja se nalazi na adresi Milana Smokvine Tvrdog 5, kao i putem web stranice Udruge.

Za prisustvo na koncertu posjetitelji moraju imati COVID potvrde.