U petak, 31. siječnja 2020. diljem Hrvatske održava se 15. izdanje manifestacije Noć muzeja, u kojoj će uz više od dvjesto muzeja, galerija i ustanova u kulturi sudjelovati desetak riječkih institucija. Ovogodišnja tema ove popularne manifestacije tiče se velikih obljetnica hrvatskih muzeja, a kao i svake godine, uključeni muzeji otvaraju svoja vrata slobodnim ulazom za sve posjetitelje u vremenu od 18 sati do 1 sat ujutro.

Na najavnoj konferenciji za medije, predstavnici riječkih kulturnih institucija predstavili su svoj program te pozvali sve zainteresirane da pogledaju što riječka muzejska kultura ima za ponuditi.

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti otvara se velika izložba Davida Maljkovića u sklopu programa Europske prijestolnice kulture naziva “S kolekcijom”, uz koju će se predstaviti
i povezani radovi mladih umjetnika, kao i prateći glazbeni program. Prirodoslovni muzej
Rijeka
, koji kao najstariji gradski muzej slavi 74 godina javnog djelovanja, organizira bogat program uz stalne izložbe, predavanja, prezentacije o životinjama koje žive u tami i utemeljitelju muzeja Josefu Romanu Lorenzu, interaktivne igre za djecu te glazbeni jazz nastup.

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja u Guvernerovoj palači donosi vodstvo uz svoje
tri velike izložbe koje čine sastavni dio programa EPK – D’Annunzijeva mučenica, Violinom iznad granica i (Ne)vidljive granice, a uz radionice i dramske nastupe za djecu, bit će održan i glazbeni program škole Ivana Matetića Ronjgova, predavanje i premijera eksperimentalnog filma. Ovaj muzej organizira i program u Memorijalnom centru Lipa pamti, gdje će se predstaviti knjiga o
75. godišnjici stradanja sela, predavanje te projekcija filma „Dnevnik Diane Budisavljević“, a u Muzejskoj zbirci Kastavštine predstavit će se slikovnica o mljekaricama.

Program Astronomskog centra Rijeka obilježen je važnim astronomskim obljetnicama koje uključuju predavanje o 30 godina svemirskog teleskopa Hubble, mnoštvo drugih predavanja
prilagođenih djeci, projekcije brojnih filmova te izložbe i interaktivne događaje.

Muzej grada Rijeke priprema vodstvo uz obnovljenu zbirku izložbe „Riječki torpedo –
prvi na svijetu“ u Željezničkom skladištu na Žabici uz prigodnu radionicu za djecu, a svoja vrata u Noći muzeja otvorit će i Zavičajni muzej Drenove gdje će se predstaviti projekt digitalizacije arhiva Topoteka te prikazati dokumentarni film o Paulu Otletu.

Dok će se u Galeriji Kortil predstaviti izložba fotografija „Iz muzeja“, u Galeriji Juraj Klović izložba kipara Ljube de Karine, u Galeriji Principij moći će se pogledati zbirka opreme i pribora koja govori o tehničkom razvoju fotografije s demonstracijom rada analogne fotografije, a u SRD-u Luben prezentirat će se tradicijske barke.

Više informacija o programima Noći muzeja možete pogledati na web stranici manifestacije.

Manifestacija Noć muzeja započela je 2005. na inicijativu nekoliko zagrebačkih muzeja, da bi
tijekom proteklih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja. Jedan od najznačajnijih dosega manifestacije jest promocija muzeja i muzejske struke te privlačenje i stvaranje nove publike, jer su brojni posjetitelji u Noći muzeja „otkrili“ muzeje, da bi kasnije postali stalna publika. Na ovakav se način javnosti približavaju različiti muzejski sadržaji – od muzejskih zbirki, stručnih, znanstvenih, edukativnih i zabavnih sadržaja, do mogućnosti virtualnih
obilazaka muzejskih postava, povijesnih zdanja, zaštićenih baštinskih lokaliteta i interakcije sa muzejskim sadržajem preko atraktivnih primjena digitalne tehnologije.