smotra novog talijanskog filma u Rijeci

Tradicionalna Smotra novog talijanskog filma u Rijeci donosi sedam izvrsnih naslova nove talijanske produkcije. Za svečano otvorenje Smotre u Rijeci odabrana je nagrađivana komedija Veličanstvena prisutnost (Magnifica presenza), dok program završavamo komedijom Poseban dan (Un giorno speciale). Ciklus će predstaviti selektor programa Paolo Minuto iz Talijanskog saveza filmskih društava (Federazione Italiana dei Circoli del Cinema).

Svakog dana tijekom Smotre, na Facebook stranici Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu, bit će objavljena pitanja o povijesti talijanske kinematografije ili o naslovima nove Smotre. Imeđu onih koji točno odgovore bit će izvučen dobitnik jednomjesečne stipendije za pohađanje tečaja talijanskog jezika, dok za studente i studentice koji vole pisati otvoren je natječaj Točke gledišta (Punti di vista).

U “Veličanstvenoj prisutnosti” pratimo mladog Pietra koji napušta svoj rodni kraj te dolazi u Rim kako bi napokon pokušao ostvariti svoj san i postao glumcem. Između neuspjelih audicija i razočaranja Pietro ipak uspijeva pronaći stan u kvartu Monteverde, no tada otkriva da je njegov novi dom ispunjen neobičnim prisutnostima… Kasnije Pietro otkriva da u stanu ‘žive’ duhovi bivših glumaca i glumica koji su tragično stradali upravo u toj kući… Uz brojne druge nagrade, “Veličanstvena prisutnost” nagrađena je talijanskim Zlatnim globusom u kategoriji najboljeg glumca (Elio Germano) te najbolje sporedne glumice (Paola Minaccioni).

smotra novog talijanskog filma u Rijeci“Poseban dan” prati dvoje mladih ljudi, Ginu i Marca, koji se slučajno upoznaju u predgrađu Rima u trenutku kada oboje započinju prvi dan na poslu. Marco se zaposlio kao vozač u tvrtki koja iznajmljuje aute, a prvi zadatak mu odvesti Ginu na važan sastanak s utjecajnim političarom. Dok se iz predgrađa voze ka središtu Rima, političar zbog obaveza uporno odgađa sastanak te dvoje mladih dobiva priliku upoznati se…

U sklopu ciklusa prikazujemo i dramu Otoci (Isole), komediju Svi na more (Tutti al mare), krimić Međuprostor (L’Intervallo), ratnu dramu Stan u Ateni (Appartamento ad Atene) te nagrađivani film Laure Moranti Trešnje (Ciliegine).

Smotra novog talijanskog filma održava se od 26. studenoga do 2. prosinca u Art-kinu Croatia.

Više na www.art-kino.org i www.iiczagabria.esteri.it