Pasija

Redatelj Edoardo Leo neće, kako je bilo najavljeno, moći prisustvovati otvorenju zbog obiteljskih razloga.

Riječ je o “možda najposebnijem debitantskom ostvarenju talijanskog filma posljednjih godina, s iznimnim priznanjem oca talijanske komedije, Ettora Scole. To je putovanje kroz osjećaje ljubavi skrivene u srcu braće, roditelja, supruga, odnosno unutar bliske rodbine, ispričana kroz briljantan humor i ironiju.”
(Paolo Minuto)

“Edoardo Leo je primarno glumac, ali bi u budućnosti mogao biti jednako tako uspješan redatelj. Talent je tu!” Giovanni Bonaccolta, 35mm.it

Smotra suvremenog talijanskog filma selektora Paula Minuta održava se od 13. do 17.studenoga  u Art-kinu Croatia, paralelno sa Zagrebom, a ovogodišnji odabir talijanskih filmova daje nam uvid u umjetničku i stvaralačku situaciju na kraju desetljeća.

 
Riječ selektora Paola Minuta:
 “U ovogodišnjem odabiru nalazi se osam filmova koji predstavljaju stilske tendencije, nove nade, razočarenja iz prošlosti razrađena kroz život provincije i naroda. Komedija je svakako žanr koji uvijek živi, značajan za talijansku naraciju, ne samo onu filmsku. “Pasija” (“La Passione”) Carla Mazzacuratija, prikazana je u konkurenciji posljednjeg filmskog festivala u Veneciji. Film prikazuje ulomke suvremene Italije kroz prikaze “tipova”, kakvi već dugo nisu bili ovako jasno ocrtani. (…) Tu je i debitantsko ostvarenje Rocca Papalea, skromnog i odličnog kazališnoga glumca koji do kina dolazi drugorazrednim ulogama. Odlučio je opisati zavičaj u filmu “Basilicata, od mora do mora” (“Basilicata coast to coast”), pozivajući se jasno na američke filmove ceste, no uklopivši u film likove nadarene ironijom i pokretima, tipično talijanskima, osobito južnjačkima. Posljednji film Emidia Greca “Vijesti o iskopinama” (“Notizie degli scavi”) ove je godine predstavljen izvan konkurencije na festivalu u Veneciji, a priča o osobitom liku na način iznimno blizak Pirandellovu humoru. Lik je prije mnogo godina stvorio Franco Lucentini, a oživljava ponovo na ekranu zahvaljujući izvanrednoj izražajnoj snazi jednog od najvećih talijanskih glumaca sadašnjice, Giuseppea Battistona, koji glumi i u “Pasiji”.

 

Organizatori manifestacije su Federazione Italiana dei Circoli del Cinema, Talijanski institut za kulturu u Zagrebu, Hrvatski filmski savez i Grad Rijeka.

Program je realiziran u suradnji s Universita per stranieri “Dante Alighieri” (Sveučilište za strance “Dante Alighieri”).