fotografkinje 2012

Na koji način obilježiti Dan žena? Nekada slavni „osmi mart“, danas je dan kojemu se ne sjećamo točno početka, no u svakom slučaju ga slavimo ili bolje reći obilježavamo. Svjetska je to proslava ženske povijesti, sadašnjosti i budućnosti. Jedinstvena prilika da svim ženama odamo počast upravo zbog toga što su – žene. Danas, u dominantno muškom svijetu gdje žene najviše pogađaju nepismenost, potplaćenost i diskriminacija teško je priznati si koliko važnu ulogu imamo. Svjesne da nam ovo vrijeme nameće mnogo zadataka, žene nose toliko tereta i igraju toliko uloga pa stoga često zanemaruju osobne želje, interese i hobije.  

Od samih fotografskih početaka žene su svojim iznimnim doprinosom zadužile fotografiju, bilo kao umjetničku formu ili kao profesiju. Sjajnih 46 fotografkinja različitih senzibiliteta svojim je radovima pokazalo talent i ljubav prema fotografiji.

U svakom svojem snimku, bilo da se radi o portretu, dokumentiranju stvarnosti, prirode ili apstraktnih oblika, ovih 46 fotografkinja pokazale su se kao iznimno kreativne duše. Od krupnih kadrova, do umjetnički estetizirane fotografije s pripadajućim im poetičnim naslovom; od kadrova životne, surove stvarnosti do ponekog scenski izrežiranog snimka.

Negdje upečatljiva portretna lica otkrivaju autoričinu pronicavost, a drugdje nam se čini kao da smo dobili uvid u intimne fotografije na kojima pozira tajanstvena žena (čak smo pomalo u strahu da ne prekinemo njezino sanjarenje).

Od kompozicijski divno riješenih fotografija slučajnih prolaznika, motiva s riječkog karnevala, koji odaju porijeklo autorica preko neobjašnjive ljepote prirode – sve su to prizori koje su žene ovjekovječile svojim fotografskim aparatima.

S namjerom da na ovoj izložbi prikažemo suvremeno djelovanje fotografkinja, umjesto tradicinalnog znaka pažnje, umjesto kupljenog cvijeta ili bombonijere, Fotoklub Rijeka odlučio je povodom proslave ovoga dana prirediti izložbu ženskih autorica. Sjetite se i Vi na ovaj datum mnogih žena: majki, djevojaka, supruga, kolegica… fotografkinja!

Tina Bošković, prof.