Povod postavljanja je obilježavanje 150. obljetnice rođenja Viktora Cara Emina koja je bila 2020. godine, a obilježje je postavljeno na ulazu u vilu u kojoj je Car Emin živio i stvarao u razdoblju od 1929. do 1945. godine.

Proces provedbe projekta pokrenuo je Klub Sušačana na inicijativu Višnje Višnjić Karković, a izradu i postavljanje ploče pomogli su Odjel za kulturu Grada Rijeke i Primorsko-goranska županija.

Prema riječima Višnjić Karković, Viktor Car Emin na Sušaku je proveo svoje najteže godine, budući da je kao istaknuti borac za narodna pitanja Liburnije i Istre pod prijetnjom fašističkog progona morao napustiti svoj dom u Opatiji.

„Unatoč tome što je bio već u poznim godinama kada je preselio na Sušak i što se bojao za svoju sigurnost, puno je pisao i stvarao. U tom je periodu objavio nekoliko romana i pripovijedaka i surađivao s nekoliko časopisa. Teško je pronalazio sredstva za objavljivanje svojih radova, ali ipak iz tog vremena ostao je veliki opus njegovih djela. Bio je svojevrsna ikona hrvatskog preporoda u Istri i Liburniji, osoba na koju su se mladi mogli ugledati, pa je samim time bio i na meti političkih neistomišljenika“, ispričala je Višnjić Karković.

„Ovom i sličnim inicijativama koje smo već proveli želimo od zaborava sačuvati neke značajne ljude ovog našeg kraja koji su ostavili trag do dana današnjeg i ponosni smo na to“, rekla je predsjednica Kluba Sušačana Tamara Morić i dodala kako će u ime ljubavi prema Rijeci, prema njezinoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti nastaviti sa sličnim inicijativama. „Želimo našu ljubav i interes prenijeti kako građanima tako i posjetiteljima Rijeke“, rekla je Modrić.

U ime Grada Rijeke otkrivanju spomen-ploče prisustvovao je pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar.

Događaju je također prisustvovala i pranećakinja Viktora Cara Emina, Vesna Car Katić koja je istaknula kako je zahvalna svima koji su sudjelovali u provedbi ove inicijative te kako je ponosna što je dio obitelji Car.

Autor oblikovanja spomen obilježja je arhitekt Vladi Bralić.