Nakon odgode glavnih događanja Riječkog karnevala za ljeto, građani i posjetitelji ipak će, u vrijeme kad maškare tradicionalno vladaju našim gradom, moći “prošetati” kroz Međunarodnu karnevalsku povorku predvođenu novim Meštrom Riječkog karnevala. Ona je na riječkim postamentima ispričana kroz 20 atraktivnih vizuala s fotografijama nastalim za vrijeme Međunarodnih karnevalskih povorki u zadnjih nekoliko godina.

Fotografije dočaravaju užarenu atmosferu omiljenog maškaranog festivala kao i cjelokupnu karnevalsku tradiciju koja je duboko ukorijenjena u ovaj kraj.

Raznolikost i ljepota karnevala

„Nažalost, Riječki karneval zbog razbuktale pandemije niti ove godine ne može pokazati svoju punu raskoš u za to uobičajeno vrijeme i glavna karnevalska zbivanja morala su biti prebačena u ljetne mjesece, u nadi da će se do tada pandemija ipak smiriti. No, kako bi Korzo i u ovo, za maškare standardno doba, ipak bilo u znaku karnevala, na postamentima koji stoje na gradskoj šetnici i koji su posljednjih godina postali popularno izložbeno mjesto, postavljene su fotografije koje prikazuju karnevalsku raznolikost i ljepotu i donose karnevalski duh u središte našeg grada. Stoga pozivam sve koji to žele i mogu da pogledaju izložbu o Riječkom karnevalu koji će, toplo se nadam, iduće godine moći biti održan u punom obimu u za to uobičajenom, zimskom terminu“ – rekao je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.

Najveselija gužva u gradu, nasmijana lica sudionika povorke i impresivna alegorijska kola donijet će dašak jedinstvene atmosfere koja vlada Korzom za vrijeme Međunarodne karnevalske povorke, najvećeg i najzabavnijeg maškaranog događanja u Europi.

Fotografski podsjetnik na “Velike povorke”

U iščekivanju novog termina, građani će se moći prisjetiti monumentalnosti Međunarodne karnevalske povorke, možda se i prepoznati na fotografijama Valtera Stojšića te svakako uživati u slikovitom prikazu Riječkog karnevala u njegovom “normalnom”, dobro poznatom obliku.

Živopisna karnevalska izložba poslužit će i kao svojevrsna pozivnica svim gostima koji borave u gradu da se vrate u Rijeku i prisustvuju Međunarodnoj karnevalskoj povorci čiji će se novi termin definirati u idućim mjesecima.

Fotografije će im predstaviti tradicionalne maske, maštovite kostime i kadrove vatrenih nastupa legendarnih karnevalskih grupa, a izložba će dodatno upotpuniti karnevalsku dekoraciju koja je već obojala centar grada.

Karnevalske pjesme na razglasu

Kako bi još bolje dočarala karnevalsko raspoloženje, izložba će biti popraćena poznatim autorskim karnevalskim pjesmama koje će, za vrijeme njenog trajanja, biti emitirane putem razglasa Turističkog informativnog centra.

“Drago nam je da će se na sljedeća dva tjedna i postamenti na Korzu maskirati u boje i ljepote Riječkog karnevala i da će nas u šetnji Korzom ova izložba svakodnevno vraćati u bezbrižne trenutke koje nam svake godine donosi karnevalsko vrijeme i Međunarodna karnevalska povorka, zaštitni znak i jedan od najvažnijih turističkih proizvoda grada Rijeke. Sjajne fotografije nastale u nekoliko posljednjih izdanja Međunarodne karnevalske povorke podsjećat će nas na veličinu ove manifestacije i neponovljivu atmosferu koju maškare donose na Korzo dok njime defiliraju kao i na svo bogatstvo riječke karnevalske tradicije. Ovaj „mali podsjetnik na Veliku povorku“ dio je karnevalske dekoracije koja krasi centar grada od početka ovogodišnjeg Riječkog karnevala, a koja je ove godine obogaćena i s dva karnevalska Photo Pointa te možemo reći da se, bez obzira na nužnu odgodu centralnih događanja Riječkog karnevala, u Rijeci ovih dana karnevalski duh itekako osjeća.“, rekao je direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa.

Kalendar događanja

Izložba
 • 27.06. – 09.07.
 • (19:00)

Putujuća izložba fotografija “Tokyo Before / After” u Kortilu

Izložba predstavlja profil Tokija kroz umjetnost fotografije, pri čemu se prizori iz 1930/1940-ih izlažu kao suprotnost onima nastalima nakon 2010. godine...

Detaljnije

Film
 • 06.07.
 • (21:00)

Dokumentarni filmovi u Društvenom centru Drenova

U sklopu manifestacije Ljeto na Drenovi u srijedu 6. srpnja u 21 sat u dvorištu Društvenog centra Drenova na adresi Drenovski put 138a, u suradnji s LFF-om možete pogledati dva kratkometražna dokumentarna filma....

Detaljnije

Književni susret
 • 07.07.
 • (20:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Dino Pešut u pothodniku ispod autoceste na Krnjevu

U četvrtak 7. srpnja u 20 sati u pothodniku na Krnjevu koji prolazi ispred autoceste, a u kojeg se ulazi iz Medovićeve ulice održat se novi susret iz ciklusa Knjiga na nezgodnim mjestima Gradske knjižnice Rijeka....

Detaljnije

Festival
 • 07.07.
 • (21:00)

Lela Kaplowitz Trio stiže na Festival Štikla

Cijenjena hrvatska jazz vokalistica sa svjetskim glazbenim iskustvom Lela Kaplowitz je nastupala u Madison Square Gardenu, Birdlandu i Blue Noteu u New Yorku, na mnogim prestižnim jazz festivalima te s vrhunskim jazz glazbenicima diljem sv...

Detaljnije

Koncert
 • 07.07. – 08.07.
 • (20:00)

LET 3 otvara Riječku zvečku

Veliko otvaranje festivala Riječka zvečka uz neprikosnovene vladare koncertnih pozornica - riječki Let 3...

Detaljnije

Koncert
 • 12.07.
 • (20:00)

Kultur Shock u Rijeci!

Atipični i politički bezobrazni sa sevdahom, punkom i rockom u savršenoj kombinaciji, u Rijeku dolaze nabrijani da bi vas ”kulturno šokirali”!...

Detaljnije