Peto izdanje History Film Festivala (HFF), međunarodnog festivala povijesnog dokumentarnog filma, najavljeno je danas izložbom plakata filmova iz ovogodišnje konkurencije.

Otvorenju su prisustvovali Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke, Bernardin Modrić,  direktor Festivala, Tiha Modrić, producentica Festivala, Damir Herega, suradnik na programu Inkluzivno kino i predsjednik Udruge gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije te Emil Mandarić, predsjednik Udruge slijepih PGŽ-a.

Filmovi u Art-kinu i na Pavlinskom trgu

Peto izdanje ovog međunarodnog festivala povijesnog dokumentarnog filma održavat će se od 14. do 18. rujna 2021. Ranijih godina HFF se održavao u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, a ove godine seli u Art-kino. U natjecateljskoj kategoriji prikazat će se dvadeset i tri filma, koje je odabrao Bernardin Modrić između 123 prijavljena filma. Publika će također imati priliku uživo razgovarati s brojnim gostujućim autorima.

Specifičnost ovogodišnjeg programa je to što se izabrani filmovi bave povijesnim temama i zbivanjima nakon Drugoga svjetskoga rata. Dio programa bit će posvećen i željeznicama budući da je 2021. Europska godina željeznice. Kao dio posebnog programa, moći će se također pogledati i filmovi s tematikom Domovinskog rata, i to čak 18 dokumentarnih filmova koji će se  prikazivati na otvorenom na Pavlinskom trgu u Rijeci.

Nastavlja se i program Inkluzivno kino, odnosno prikazivanje filmova prilagođenih potrebama osoba s poteškoćama vida i sluha, kazao je Emil Mandarić te se ujedno zahvalio Gradu Rijeci na već petoj godini uspješne suradnje na prilagođavanju sadržaja svim zainteresiranim gledateljima.

Pročelnik Ivan Šarar izrazio je zadovoljstvo što su organizatori prihvatili savjet Odjela za kulturu i odlučili preseliti festival u Art-kino jer je ono primjerenije ovom tipu manifestacije, kako zbog tehničkih uvjeta, tako i zbog navika riječkih filmofila. Posebno je pohvalio ovogodišnju raznolikost programa i suvremenost tema koje filmovi obrađuju.

Više o History Film Festivalu dostupno je na poveznici: http://historyfilmfestival.com/web