Predstavnici Grada Rijeke i KD Kozala obišli su novoizgrađena grobnih polja i dograđenu Aleju hrvatskih branitelja na Centralnom gradskom groblju Drenova.

Riječ je o radovima koji su zajednička investicija Grada Rijeke i Komunalnog društva Kozala, a njihovim dovršetkom Centralno gradsko groblje Drenova dobit će oko 1000 novih grobnih mjesta. Ukupna vrijednost već izvedenih radova na izgradnji 688 grobnih mjesta iznosi 15.401.001 kuna s PDV-om, dok u bi u narednih dva tjedna trebala započeti izgradnja još 162 grobna mjesta na općim poljima, vrijedna 935.108 kuna s PDV-om.

Uz sredstva koja su uložena ili će se uložiti u izgradnju novih grobnih mjesta, Grad Rijeka je tijekom proteklih pet godina kroz Program održavanja groblja izdvojio 17.380.000 kuna. Program održavanja groblja uključuje uređenje i održavanje staza i putova, objekta na grobljima, sanaciju postojeće infrastrukture, vodovodnu mrežu i odvod. U tom razdoblju izvršena je sveobuhvatna sanacija objekta mrtvačnice na groblju Sveti Kuzam, a kontinuirano se saniraju asfaltne površine staza betonskim tlačnim pločama na grobljima Kozala, Trsat i Drenova.

Obilazak novoizgrađenih grobnih mjesta na groblju Drenova

Obilazak novoizgrađenih grobnih mjesta na groblju Drenova

Obersnel: Grad brine i o sugrađanima koji su nas napustili

Sveukupno, u izgradnju novih grobnih mjesta, uključujući i proširenje Aleje hrvatskih branitelja te održavanje svih gradskih grobalja u proteklih pet godina Grad Rijeka i KD Kozala uložili su 33,7 milijuna kuna.

Novoizgrađena grobna mjesta i lokaciju novih općih polja obišli su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnica Odjela za komunalni sustav Grada Rijeke Irena Miličević, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković te direktorica KD Kozala Nives Torbarina sa suradnicima.

Željeli smo uoči blagdana Svih Svetih pokazati da brinemo i o našim sugrađanima koji su nas napustili“, kazao je gradonačelnik Obersnel.

Novoizgrađena Aleja hrvatskih branitelja na groblju Drenova

Novoizgrađena Aleja hrvatskih branitelja na groblju Drenova

KD Kozala u izgradnju grobnica, niša i pretinaca uložilo 14,6 milijuna kuna

Direktorica KD Kozale Torbarina istaknula je kako se kontinuirano ulaže u dogradnju groblja, tako da Rijeka nema problema s nedostatkom grobnih mjesta – procjenjuje se kako će novoizgrađena grobna mjesta ići u prodaju sredinom sljedeće godine, a već se planira i nastavak proširenja groblja Drenova u 2022. godini.

U 2020. godini KD Kozala završio je izgradnju grobnica, niša i pretinaca na grobnim poljima G9, cjelina D i na grobnom polju G10, cjelina A. Riječ je o ukupno 688 grobnih mjesta. Ukupna vrijednost ove investicije KD Kozala d.o.o. iznosi 14.684.820 kuna s PDV-om.

U kompleksu niša i pretinaca u obliku spirale nalazi se 566 grobnih mjesta

U kompleksu niša i pretinaca u obliku spirale nalazi se 566 grobnih mjesta

Aleja hrvatskih branitelja izgrađena davno prije zakonske obveze

Grad Rijeka jedan je od prvih gradova u Hrvatskoj koji je na Centralnom gradskom groblju Drenova još 1991. godine izdvojio dio groblja namijenjen Aleji hrvatskih branitelja s ukupno 180 grobnih mjesta u kojim su sahrane vršene u od 1991. do 2017. godine. Grad Rijeka je Aleju uredio mnogo prije nego što je Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata iz 2017. godine gradove i općine obvezao da osiguraju dijelove groblja, odnosno aleje za pokop branitelja.

Kako izgrađena grobna mjesta po svom obimu nisu bila dovoljna, pristupilo se proširenju Aleje. Dovršetkom I. faze proširenja Aleje hrvatskih branitelja na grobnom polju F3, u neposrednoj  blizini postojeće Aleje i Polja sjećanja, izgrađena su 104 grobna mjesta raspoređena u 4 ukopna bloka od kojih svaki sadrži 26 grobnih mjesta, a klesarski je uređena prva baterija s 13 grobnih mjesta.

Kalendar događanja

Razgovor
 • 22.09.
 • (19:00)

Bik Van der Pol / umjetnička rezidencija i artist talk

Razgovor s umjetničkim dvojcem Bik Van der Pol o njihovoj umjetničkoj praksi i dojmovima o Rijeci ...

Detaljnije

Izložba
 • 22.09. – 07.10.
 • (19:00)

Izložba “Glowing Globe: Artificial Art Alienated” u Kortilu

Izložba će predstaviti različite pozicije u medijskoj umjetnosti, propitivanje, eksperimentiranje i promišljanje fenomena umjetne inteligencije u velikom broju umjetničkih radova....

Detaljnije

Razgovor
 • 23.09.
 • (20:00)

Adaptacija. Čitanje filma #3: Ivan Salaj i “Osmi povjerenik”

U Art-kinu gostuje redatelj Ivan Salaj povodom prikazivanja njegove hit komične drame Osmi povjerenik, nastale prema istoimenom predlošku Renata Baretića...

Detaljnije

Književni susret
 • 23.09.
 • (19:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Jasen Boko u Omišlju (s naftnim terminalom u pozadini)

Gradska knjižnica Rijeka najavljuje druženje s Jasenom Bokom, poznatim hrvatskim putopiscem i dramaturgom...

Detaljnije

Predstava
 • 23.09.
 • (20:00)

Komedija “Jel’ tako, Zorane?” dolazi nasmijati Riječane

Kazalište Moruzgva ponovno gostuje u Rijeci, ovoga puta sa svojom najnovijom predstavom nastalom u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika...

Detaljnije

Izložba
 • 25.09. – 15.10.
 • (00:00)

“Južna sazviježđa: poetike nesvrstanih” u Galeriji Filodrammatica

Izložba skupine autora u sklopu šesnaestog izdanja interdisciplinarnog festivala "Moje, tvoje, naše" ove godine posvećenog temi Pokreta nesvrstanih....

Detaljnije