Muzejski postav koji se smjestio na dva kata barokne palače posjetiteljima daje uvid u gospodarsku, političku, kulturnu, obrazovnu, znanstvenu i sportsku povijest Rijeke od 18. do 21. stoljeća. Postav na prvom katu nazvan „Priča o Rijeci, Europi i svijetu“ govori o cjelovitoj modernoj povijesti grada, dok se na drugom katu smjestio postav nazvan „Slatka povijest Rijeke“ koji priča priču o razvoju proizvodnog kompleksa u kojem se Muzej nalazi. Obuhvaćena su sva razdoblja kompleksa, od vremena Rafinerije šećera, preko Tvornice duhana pa sve do Tvornice Rikard Benčić.

Osim stalnog postava, posjetitelje su u proteklih godinu dana u Muzej privukle i ostale postavljene izložbe – „Nepoznati Klimt – ljubav, smrt, ekstaza“, „Jedan laboratorij za četiri države – 120 godina Nastavnog zavoda za javno zdravstvo“ i „750 godina ljekarništva na tlu Hrvatske“. Također, Palača je postala i privremeni dom replike glagoljske preše i Interpretacijskog centra glagoljskog tiskarstva. Tijekom ovih godinu dana održale su se i mnoge konferencije za medije, radionice za riječke osnovnoškolce, predstavljanja knjiga i kataloga, promocija jednog glazbenog filma, te jedan stručno-znanstveni skup.

Prvi rođendan Palače šećerane

Godišnja nagrada Hrvatskog muzejskog društva u rukama Ervina Dubrovića

Okupljenima su se prilikom obilježavanja prve godine rada Muzeja grada Rijeke u Palači šećerane prigodnim riječima obratili gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović, ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović i predsjednik upravnog vijeća Muzeja grada Rijeke Marko Rogić.

Baš danas uoči proslave prvog rođendana, ravnatelj Muzeja Ervin Dubrović u Zagrebu je primio Godišnju nagradu Hrvatskog muzejskog društva koje je stalni postav Muzeja grada Rijeke proglasilo najboljim.

„Ponosni smo na nagradu, jer stalni postav veliko je dostignuće za svaki muzej“, rekao je Dubrović. Dodao je i kako je tijekom godine u Muzeju održano i nekoliko različitih izložbi, ali kako se održava i cijeli niz edukativnih programa za djecu i odrasle, kao i vođene ture kroz postav Muzeja. Komentirao je i broj posjetitelja koji je, s obzirom na pandemijske uvjete u kojima se nalazimo ocijenio zadovoljavajućim.

„Zanimljivo je da otprilike polovicu posjetitelja čini domaće stanovništvo, dok su ostala polovica turisti koji su u sklopu svog boravka u Rijeci posjetili i muzej. I prema našim informacijama svi su oni oduševljeni viđenim“, zaključio je Dubrović.

Prvi rođendan Palače šećerane

Proslava rođendana održana je u Mramornoj dvorani Muzeja grada Rijeke

Riječki gradonačelnik Marko Filipović čestitao je prvi rođendan Muzeju grada Rijeke na novoj lokaciji u Palači šećerane, kao i na nagradi struke koja je prepoznala izuzetnu vrijednost stalnog postava.

„Vjerujem da će kvaliteta stalnog postava u budućnosti privlačiti još veći broj posjetitelja. Palača šećerane uz Muzej moderne i suvremene umjetnosti i Dječju kuću, kao i novu zgradu Gradske knjižnice Rijeka čiji se dovršetak očekuje sljedeće godine, čini naš riječki art-kvart, najvećom investicijom u kulturi u Hrvatskoj od njezine samostalnosti. I kada sve bude dovršeno, kao i kada okolna površina bude uređena, vjerujem kako će se art-kvart pretvoriti u pravi dnevni boravak Riječana, ali i kako će potaknuti kulturni turizam i privlačiti u Rijeku još veći broj turista“, rekao je gradonačelnik Filipović.

Valja spomenuti i kako su povodom obilježavanja prve godine rada muzeja u Palači šećerane, od 9. do 12. studenog bila su organizirana i besplatna stručna vodstva stalnim postavom i izložbom „Nepoznati Klimt“ što je izazvalo veliki interes građana. Također, bile su organizirane i dvije besplatne edukativno-kreativne radionice za djecu na kojima su polaznici izrađivali male šećerne glave kakve su se nekada proizvodile u riječkoj Rafineriji šećera. U sklopu radionica bilo je organizirano i interaktivno vodstvo muzejskim stalnim postavom.