Torpedo je pronađen u splitskom akvatoriju, točnije pronađen je motor torpeda s pripadajućim dijelovima, među ostalim i žiroskop, boca za petrolej, propeler i dubinska oprema. Projektil je stigao bez glave u koju se nakon provjere ispravnosti smještao eksploziv koja u moru nije pronađena.

Donacija tvrtke tvrtke SCAM Marine

Prema riječima Maura Superine, vlasnika i direktora tvrtke SCAM Marine iz Viškova koja je muzeju i donirala ovaj primjerak torpeda, pronađen je na način da je uhvaćen u jednu kočarsku mrežu. „Torpedo je iz mora izvučen pošle godine i odmah smo prepoznali o čemu se radi. Zanimljivo je što iako je riječ o primjerku iz 1955. godine određeni mehanički sklopovi koji su na njemu poput primjerice žiroskopa, koriste se i u današnjoj tehnologiji“, istaknuo je Superina čija je tvrtka već ranije Muzeju darovala i spremnik zraka za ovaj konkretan torpedo.

Čelično oplošje projektila s vremenom je, zbog dugog ležanja u moru istrunulo, ali unutrašnji dijelovi torpeda ostali su sačuvani.

„Zajedno sa spremnikom zraka koji nam je već ranije stigao u muzej, ovaj torpedo dug je gotovo sedam metara, proizveden je 1955. godine, a prema dostupnim podacima zadnje je korišten 1962. kada je evidentirano da je posljednji puta bio na reviziji odnosno popravku u tvornici“, istaknuo je vanjski suradnik Muzeja Grada Rijeke, Goran Pernjek i dodao kako je riječ o vrijednoj donaciji. „Ovo je primjerak kakav već imamo u Muzeju, ali koji datira iz 1920. godine tako da će biti zanimljivo istražiti i vidjeti kako se proizvodnja razvijala i mijenjala od 1920. godine pa sve do samog kraja, odnosno zatvaranja tvornice Torpedo“, dodao je Pernjek.

Zahvalnost na donaciji iskazao je i ravnatelj Muzeja Grada Rijeke, Ervin Dubrović rekavši kako se u željezničkom skladištu na Žabici stvara jedna ozbiljna zbirka torpeda. „Trenutno imamo oko 50-ak eksponata, a riječ je o zbirci koja  je izuzetno važna za Rijeku. Naporom volontera, stručnjaka poput gospodina Superine, Pernjeka i drugih, profesora s Pomorskog fakulteta i nas muzealaca tijekom godina smo skupili zbirku koja je sad već, rekao bih, impozantna“, zaključio je Dubrović.