Predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Mensur Ferhatović na konferenciji za medije ukratko je predstavio program Dana bosanskohercegovačke kulture koji će se od 25. do 27. studenoga održavati u organizaciji Koordinacije bošnjačkih asocijacija Primorsko-goranske županije u suradnji s Gradom Rijeka.

„Mi smo priredili nekoliko aktivnosti ova tri dana od kojih će vam prvu predstaviti glumac Emir Hadžihafizbegović. Njegova monodrama „Sve je do nas“ odvija se večeras u 18 sati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Ulaz na predstavu je slobodan, a potrebno je imati COVID potvrdu.”, rekao je Ferhatović.

U nastavku Dana bosanskohercegovačke kulture u petak, 26. studenog u 17 sati, u Gradskoj vijećnici bit će predstavljen roman „Udovičke zemlje“ autora Fajke Kadrića, a roman će predstaviti Senad Oprašić. U subotu, 27. studenog u 17 sati na Viškovu u Domu hrvatskih branitelja autor Ibrahim Kajan predstavit će knjigu „Književnošću o Bosni“.

Glumac Emir Hadžihavizbegović izrazio je sreću i radost što ponovno gostuje u Rijeci.

„Ova je predstava antipod svemu što se od mene očekuje. Nije nikakva komedija već priča o stanju duha. Onoga duha koji je i planetarni, i europski, i globalni, i balkanski, i bosanski, i hrvatski problem. Duboko vjerujem da ova predstava tjera ljude na razmišljanje. Kako govori Marko Aurelije – Život je onakav kakva ti je misao“, predstavio je glumac svoju monodramu i ujendo čestitao Dan državnosti BiH svim Bošnjacima, Bosancima i Hercegovcima raznih povijesno-religijskih krugova.

Sve zainteresirane građane pozvao je na predstavu naglasivši pritom važnost kulture u društvu. „Mislim da je kultura nešto što je neobično bitno. Kako vrijeme prolazi, granice Europske unije bit će sve više omeđene kulturnim identitetima. Taj identitet će uvelike određivati pozicije država i kada nas ne bude”, poručio je velikan bosansko-hercegovačkog glumišta.