Predstavljeni su promotivni materijali koji pozivaju sugrađane da volontiranjem, doniranjem i besplatnim uslugama stvaraju mrežu usluga koje su potrebne za stvaranje djetinjstva jednakih mogućnosti.

Na konferenciji za medije sudjelovale su rektorica Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Snježana Prijić – Samaržija, predstavnica istraživačkog tima Gordana Šimunković, prof. soc. ped. i voditeljica projekta „Moje mjesto pod suncem“ Ana Karakaš, prof. defektologije.

Suradnja s riječkim Sveučilištem

„Ovdje sam da još jednom snažno podržim program „Moje mjesto pod suncem“. Moj zadatak je čuti stručnjake – koji su to programi, koje su to akcije, kako dalje pomoći, ali ono što je možda još i važnije, kako da Učiteljski fakultet učini daljnji iskorak kako bi program mogli dalje nadograđivati. Naša želja je društvo jednakih mogućnosti, razvoj socijalnih politika i donositi dobre i važne odluke za društvo temeljem empirijskih istraživanja“, rekla je rektorica riječkog Sveučilišta koje je ovom CeKaDe-ovom programu ustupilo novi prostor nedavno otvoren na Pećinama.

Gordana Šimunković rekla je kako je istraživanje provedeno pod vodstvom Ekonomskog instituta u Zagrebu i dr. sc. Paula Stubbsa. „Preporuke su na neki način tu da bismo mogli zajednički razgovarati. Jednako su tako i apel za kreatore politika da i oni iskoriste svoju moć koju imaju za kreiranje okvira u kojima živi lokalna zajednica te da tu moć iskoriste za veće ulaganje u djecu.“ zaključila je Šimunković.

Stvaranje mreže besplatnih usluga

Voditeljica projekta Ana Karakaš istaknula je da su rezultati istraživanja potvrdili CeKaADe-ova iskustva u direktnom radu s djecom i obiteljima lošijeg socioekonomskog statusa koji ukazuju na poteškoće u podmirivanju osnovnih životnih potreba. „Ovom kampanjom odlučili smo se usmjeriti  prema osiguravanju mreže besplatnih usluga. U fokusu su nam svakako mlade osobe u visokoobrazovnim institucijama Sveučilišta u Rijeci, kao najvažniji  generatori promjena u društvu. Kampanjom ih želimo potaknuti na aktivno participiranje u zajednici u kojoj žive, kako bi svojim idejama, mladošću i inovativnošću doprinijeli  kreiranju toliko potrebnih promjena.“ rekla je Karakaš.

Kako je najavljeno, u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke 27. travnja s početkom u 10 sati bit će također prezentirani rezultati istraživanja „Izazov siromaštva socijalne isključenosti djece na području Rijeke i Gospića“ financiranog od strane Fonda za aktivno građanstvo Hrvatska.