Dvanaesti festival izvedbenih umjetnosti Zoom pod nazivom “Mlade perspektive” održat će se u organizaciji udruge Drugo more od 17. do 23. listopada na više lokacija u Rijeci: u velikoj dvorani Filodrammatice, na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca i u Exportu.

Selektorice ovogodišnjeg programa su Sendi Bakotić i Vanda Velagić iz riječkog umjetničkog Kolektiva Igralke, koje su u odabiru izvedbi naglasak stavile na mlade autore iz Hrvatske, Slovenije, Bugarske, Sjeverne Makedonije i Španjolske.

“U ovom iznimno teškom razdoblju za sve, pa tako i za kulturu i umjetnost, odlučile smo tematski podržati one najranjivije – mlade umjetnike, njihove procese, strategije osnaživanja i perspektive opstanka.” objašnjavaju selektorice u najavi festivala.

Gejm, predstava Žige Divjaka / Foto: Matej Povše

Gejm, predstava Žige Divjaka / Foto: Matej Povše

Festival započinje u nedjelju 17. listopada u HNK Ivana pl. Zajca dokumentarnom predstavom Gejm nagrađivanog slovenskog redatelja Žige Divjaka. Živjakov posljednji autorski projekt propituje ulogu i odgovornost Slovenije i njene granične politike za život i sudbinu ljudi u bijegu od bijede i rata. Predstava je višestruka dobitnica najvažnije slovenske kazališne nagrade – one festivala Borštnikovo srečanje – za najbolju predstavu, režiju, dramaturgiju, scenografiju, glazbu i glumu.

Država, plakat predstave

U ponedjeljak 18. listopada program se nastavlja u velikoj dvorani Filodrammatice konceptualnom predstavom Država bugarskog umjetnika Alexandera Mainuloffa. Izvedba Država je koncept za kazalište bez glumaca i bez redatelja, a bavi se temom aktivističkih samospaljivanja mladih u Bugarskoj. Predstava istražuje kako gradimo društvo, kako funkcioniraju demokracije, koliko smo skloni destrukciji i na što smo spremni kako bismo surađivali s drugima unutar grupe. Prikazana je na festivalima diljem svijeta i dobitnica je nagrade Stueckemarkt 2015. godine koju dodjeljuje Berlinski Theatertreffen.

Nakon jednog dana stanke, festival se nastavlja u srijedu 20. listopada u velikoj dvorani Filodrammatice, uz međunarodno priznati koreografski par koji čine Aleksandar Georgiev (MK/BG) i Dario Barret Damas (ES), koji će prvi put u Hrvatskoj odigrati predstavu Mjesečina čiju dramaturgiju potpisuje zagrebačka dramaturginja Nina Gojić. Projekt se poigrava s Disneyjevim naslijeđem i načinima na koje se ono razumijeva i tumači, fokusirajući se na pjesničke strukture i rastvaranje normativnosti.

Mjesečina, predstava Aleksandra Georgieva i Daría Bardama - foto Sasho N. Alushevski

Mjesečina, predstava Aleksandra Georgieva i Daría Bardama / Foto: Sasho N. Alushevski

U četvrtak 21. listopada, na rasporedu je predstava Sine slovenske umjetnice Nataše Živković, kojoj se u izvedbi pridružuju Spazam Orgazam i Entity iz zagrebačkog queer izvedbenog kolektiva House of Flamingo. Performans je pokušaj antropološkog istraživanja specifičnog fenomena u izvedbenoj formi, obilježen fascinacijom slikama i pričama virdžina, zakletih djevica iz nedostupnih područja Crne Gore, Albanije, Kosova i Metohije koje na zahtjev roditelja ili šire zajednice preuzimaju ulogu muškarca u obiteljima koje su ostale bez „muške glave“.

Nataša Živković : Sine / Sonny, Stara mestna elektrarna , 6.10.2006

Sine, predstava Nataše Živković / Foto: Nada Žgank

Festival će se u petak i subotu 22. i 23. listopada zatvoriti instalacijom i performansom Roza kletva u Exportdrvu. Nastao u suradnji autorice Rine Barbarić s Koviljkom Ljuštinom, Sarom Salamon, Kristinom Paunovski, Andrejom Brozović i Nikom Čuić, projekt istražuje ulogu žena u razdoblju pandemije i temu prijateljstva kao utočišta u vremenu obilježenom nesigurnošću. Multimedijalnu instalaciju kreiraju oštri predmeti, ženska tijela i rastezljivi komadi odjeće, pomoću kojih se kreira područje onoga što je ženi važno i nedodirljivo, ali i bolno.

Roza kletva, instalacija Rine Barbarić i suradnica održat će se u Exportdrvu - foto promo

Roza kletva, instalacija Rine Barbarić i suradnica održat će se u Exportdrvu / Foto promo

Za vrijeme trajanja festivala slovenski multimedijalni umjetnik Jaka Železnikar predstavit će online aplikaciju Privatno vlasništvo – zabranjen pristup koja prikazuje imaginarnu Google kartu iz ne tako daleke 2026. godine. Odabirom nekog mjesta na karti, posjetitelj može saznati može li mu pristupiti ili ne, kada bi pristup mogao biti odobren i koliko taj pristup košta. Naime, karta prikazuje svijet u kojem je privatizirana sva infrastruktura, kao i svi prirodni resursi, uključujući zrak i vodu. Kartu je moguće pronaći na poveznici https://private-property-access-forbidden.space/.

Ulaznice

Ulaznice za sve predstave u Filodrammatici i Hrvatskom narodnom kazalištu Ivan pl. Zajca prodavat će se po cijeni od 30 kuna, a moći će se kupiti i preuzeti na mjestu izvedbe sat vremena prije početka predstave. Ulaz na performans Roza kletva bit će besplatan.

Ulaz na sve programe, osim izvedbe Roza kletva, moguć je samo uz predočenje EU digitalne COVID potvrde.

Festival se odvija u okviru suradničkog europskog projekta Create to Connect -> Create to Impact (CtC ->CtI), uz podršku Programa Europske komisije Kreativna Europa, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, i Grada Rijeke – Odjela za kulturu.

Više o rasporedu i sadržaju programa doznajte na mrežnim stranicama Drugog mora.

(Naslovna fotografija: “Gejm”, predstava Žige Divjaka, Foto: Matej Povše)

Kalendar događanja

Izložba
 • 09.04. – 27.04.
 • (19:00)

Izložba “Budi susjed!” i Urbani separe u Galeriji Kortil

Izložba pokazuje što se dogodi Rijeci kada se spoji deset tisuća susjeda, posjetitelja, stručnjaka, volontera, institucija, partnera, turista i mjesnih odbora...

Detaljnije

Radionica
 • 20.04.
 • (12:00)

Geštalt psihološka radionica

Geštalt psihološka radionica o gaslightingu na kojoj će psihologinja Mia Rukavina nastojati stvoriti prostor za holistički pristup temi s fokusom na osnaživanje žena...

Detaljnije

Izložba
 • 19.04. – 20.04.
 • (12:00)

Izložba na Sajmu 3N: Napusti normalne naprave

Zagrebačka Radiona te slovenski kolektivi Cirkulacija2 i BridA sudjeluju u izlagačkom dijelu Sajma 3N: Napusti normalne naprave u dvorani Filodrammatice...

Detaljnije

Druženje
 • 23.04.
 • (18:30)

Upoznaj umjetnika u MMSU-u: Vlad Nancă

Rumunjski umjetnik Vlad Nancă, koji je trenutno u Rijeci na umjetničkoj rezidenciji Kamov, predstavit će nam svoju dvadesetogodišnju karijeru...

Detaljnije

Predavanje
 • 25.04.
 • (13:00)

Predavanje „EU projekti – moj izbor za karijeru!“ na Filozofskom fakultetu

Predavanje će održati Srđan Kerčević iz Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije....

Detaljnije

Književni susret
 • 26.04.
 • (18:00)

Impulse festival: Promocija “Antologije hrvatske i srpske slem poezije” u GKR-u

Jedinstveni kulturni poduhvat koji na jednom mjestu okuplja 64 pjesnika i pjesnikinje iz dviju susjednih država koji na 368 stranica predstavljaju svoju poeziju ...

Detaljnije