U Rijeci će se od ponedjeljka, 29. lipnja, uz akciju zamjene plastičnih vrećica i prigodnu radionicu obilježavati Međunarodni dan bez plastičnih vrećica i početak mjeseca  srpnja – Mjeseca bez plastike.

Kako bi ukazali na goruću važnost smanjenja upotrebe jednokratnih plastičnih proizvoda te potaknuli upotrebu okolišu prihvatljivih alternativa, u Rijeci će se prigodno obilježiti mjesec bez plastike odnosno Plastic Free July, dio kojeg je i Međunarodni dan bez plastičnih vrećica.

Radionica za najmlađe u Riperaju

Tako će 3. srpnja, na sam Međunarodni dan bez plastičnih vrećica, u prostorijama Riperaja – gradske radionice KD Čistoće, na adresi Ul. Ivana Zajca 20, od 10.00 do 12.00 sati, Udruga Žmergo održati besplatnu kreativnu radionicu pod nazivom „Vrećicu donesi, vijaču odnesi“ koja je namijenjena svim zainteresiranim građanima bez obzira na dob.

Mališani će u Riperaju naučiti kako od plastičnih vrećica napraviti vijaču

Mališani će u Riperaju naučiti kako od plastičnih vrećica napraviti vijaču

Polaznici radionice trebaju sa sobom ponijeti 10-ak kvalitetnijih, debljih plastičnih vrećica, a na radionici će moći naučiti kako iz tih plastičnih vrećica izraditi vijaču te tom simboličnom gestom pridonijeti očuvanju okoliša i uz to se dobro zabaviti.

S obzirom na preporučene protuepidemijske mjere o boravku u zatvorenom prostoru, broj polaznika radionice biti će ograničen na 10 te je stoga za sudjelovanje na radionici obvezna prethodna najava na e-mail info@cistoca-ri.hr.

Deset plastičnih za jednu platnenu vrećicu na dar

Tijekom cijelog tjedna, od 29. lipnja do 3. srpnja, građani će u prostorije Riperaja moći donijeti rabljene, čiste plastične vrećice, a za donošenje 10 vrećica, biti će nagrađeni prigodnom platnenom vrećicom partnera projekta. Broj platnenih vrećica partera projekta je ograničen.

Međunarodni dan bez plastičnih vrećica posvećen je edukaciji i jačanju svijesti građana o štetnosti koju okolišu nanosi korištenje jednokratnih plastičnih proizvoda, posebno plastičnih vrećica. U svijetu se godišnje koristi preko 500 milijardi plastičnih vrećica, a zbog velikih troškova recikliranja velik dio njih na kraju završi odbačen u prirodi. O štetnosti plastičnih vrećica za okoliš najbolje svjedoči podatak da je za razgradnju jedne vrećice potrebno više od sto, pa i do petsto godina, ovisno o uvjetima u kojima se razgrađuje.

Tijekom mjeseca srpnja – mjeseca bez plastike (Plastic Free July) širom svijeta organiziraju se brojne aktivnosti s ciljem učenja o mogućnostima, ali i nužnosti našeg svakodnevnog života bez korištenja jednokratne plastike.

Organizatori projekta, Grad Rijeka, zajedno sa partnerima KD Čistoća d.o.o. i Udrugom Žmergo, pozivaju sve građane da učine nešto za svoj okoliš te da se uključe u akciju prikupljanja vrećica i pridruže edukativnoj radionici.

Kalendar događanja

Predstava
 • 03.07. – 04.07.
 • (21:00)

“Kralj Edip” – klasik za nove generacije

Jedan od najnagrađivanijih umjetnika iz Cordobe, Luciano Delprato, ponudit će suvremeno čitanje klasične dramske literature te ovaj lektirni naslov mladoj publici....

Detaljnije

Obilazak
 • 04.07.
 • (10:00)

„Neboderi: Grad među oblacima“

Dođite poslušati priču o riječkim neboderima, saznajte kako aktivirati svoj krov uz savjete Sekcije, a na kraju ponesite uspomenu u obliku fotografije ili crteža s radionice skiciranja gradskih vizura....

Detaljnije

Predstava
 • 03.07.
 • (20:00)

Port of Dance: Viktor Černický “PLI”

„PLI“ kombinira 22 stolice i jednog posvećenog čovjeka. Na maloj platformi Viktor Černický odlučno ulazi u pokušaj neodređene konstrukcije, rekonstrukcije i dekonstrukcije svemira...

Detaljnije

Festival
 • 04.07.
 • (10:00)

U Harteru na Kvarteru, u epizodi: Ulični sport

Posjetitelje očekuje vođena planinarska šetnja do Žaklja, radionica urbanog penjanja, prezentacija Skateboard kluba Kvarner, urbana biciklistička tura od Konta do Hartere...

Detaljnije

Festival
 • 04.07. – 05.07.
 • (09:00)

Kantrida FKK 2020: Svečano otvorenje uz ponoćnu operu

Raznolikim programom na plaži Ploče, čiji će vrhunac biti ponoćna premijera “Opere Navale” Zorana Majstorovića, svečano će se otvoriti manifestacija Kantrida FKK 2020 ...

Detaljnije

Izložba
 • 05.07.
 • (11:00)

Likovna izložba “Pul Kaštela”

Na izložbi sudjeluju umjetnici iz svih krajeva Hrvatske, a od 2009. godine izložba je i međunarodnog karaktera....

Detaljnije

Skip to content