“Ispod debelog leda” žanrovski je smješten u kriminalistički roman iako poprima i hibridnu forma te koketira s hororom.

Radnja romana odvija se u Gorskom kotaru, točnije u Lokvama. Obiteljska drama, pa i tragedija, počinje nakon što Tina i Vili s malim Lucijanom odluče provesti ljeto u Lokvama umjesto u Rijeci te se čini da su napravili važan i svima potreban iskorak u životu: nova sredina, nova kuća, novi prijatelji, nove navike. No, ispod naizgled gotovo idilične obiteljske atmosfere, prve jesenske magle koje se počinju nadvijati nad veliko duboko jezero kao da otkrivaju napukline u zrcalu u kojem se mala obitelj željela vidjeti. Kako se stvari iz dana u dan mijenjaju, tako se idilična priča pretvara u obiteljsku dramu koja postaje zlokobna najava onoga što se dugo skrivalo iza pomno izgrađenih uloga.

Milan Zagorac od 1997. do 2001. bio je pomoćnik glavnog urednika časopisa Rival. Od 2002. radio je kao pomoćnik glavnog urednika u izdavačkoj kući Adamić, od 2005. do danas vodi sa suprugom Tamarom Modrić izdavačku kuću Studio TiM. Od 2009. do 2013. bio je direktor Izdavačkog centra Rijeka kao i njegov glavni urednik. Od 2013. sudionik i suorganizator Ri Lita, suosnivač i urednik časopisa i portala za književnost i umjetnost Književnost uživo, urednik nekoliko edicija u elektroničkom i klasičnom izdavaštvu.

Objavljuje kritičke tekstove, osvrte, recenzije, prikaze, eseje, poeziju i prozu od 1997. u Rivalu, Plimi, Književnoj reviji, Književnoj Rijeci, sisačkim Riječima, Novoj Istri, Vijencu, Studentskom listu, Novom listu te je stalni suradnik Korzo.neta i Magazina GKR na kojima redovito objavljuje kolumne i recenzije. Vodi blog Aksiomatični Milan. Do sada je objavio više od 500 tekstova proze, eseja, prikaza, osvrta i kolumni te uredio i objavio 400 naslova knjiga i časopisa u izdanjima Adamića, Studija TiM, Rivala, ICR-a kao i skupine Ri Lit i Književnosti uživo.

Predstavljanje novog Zagorčevog romana moderirala je Gordana Brkić Žagar.