„Akcija za 5!“ okuplja učenike srednjih škola koji u sklopu projekta simulira rad Gradskog vijeća, što uključuje pripremu projekata, debatu o istima i na kraju biranje najboljeg projektnog rješenja na zadanu temu, a glavni je cilj omogućiti mladima razvijanje sposobnosti potrebnih za aktivno sudjelovanje u procesima donošenja odluka na lokalnoj razini.

U provedbi projekta ove godine sudjeluje 35 učenika srednjih škola koji će zajedno s koordinatorima volonterima pisati projekte koje će potom prezentirati, a onaj koji bude ocjenjen najuspješnijim do kraja godine će u suradnji s Gradom Rijeka biti i realiziran.

Zbog uvjeta koji su trenutno na snazi zbog pandemije COVID-19, predstavljanje projekta će se u ponedjeljak, 15. studenog od 14 do 16 sati odvijati online na Zoom platformi, a svi zainteresirani prezentaciju projekata moći će pratiti putem Facebook i web stranice Udruge Delta.

Učenici će u sklopu projekta promišljati o važnostima i metodama mentalnog zdravlja mladih te pronalaziti načine za poboljšanje mentalnog zdravlja svojih vršnjaka.

Rezultati istraživanja o mentalčnom zdravlju mladih

Prema riječima izvršne direktorice Udruge Delta, Maše Cek ove su se godine odlučili za ovu temu budući da su istraživanja pokazala kako je pandemija virusa COVID-19 ostavila posljedice za mentalno zdravlje ljudi općenito, a posebno na mlade ljude.

Posljedice pandemije za mentalno zdravlje mladih

„Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije od ove godine, 13% mladih diljem svijeta boluje od nekog dijagnosticiranog oblika mentalnog poremećaja. Najveći broj njih bori se s depresijom i anksioznim poremećajima, a valja imati na umu kako je samoubojstvo peti uzrok smrtnosti adolescenata u dobi od 10 do 19 godina. Najranjivije skupine su mladi u siromaštvu ili u riziku od siromaštva, mladi pripadnici LGBT zajednice, mladi Romi i migranti kao i sve ostale marginalizirane skupine društva. Nažalost, i Hrvatska prati ove trendove. Prema rezultatima istraživanja Instituta za društvena istraživanja iz Zagreba koji su predstavljeni ranije ove godine, čak 52% maturanata izjavilo je da su pandemijski uvjeti života negativno utjecali na njihovo mentalno zdravlje. Što se tiče Rijeke, prema rezultatima istraživanja putem online upitnika koje je proveo Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke i u kojem je sudjelovalo 300 mladih ispitanika, mladi Riječani imaju nešto bolje rezultate po pitanju vlastite ocjene mentalnog zdravlja i od hrvatskog i od europskog prosjeka. Manje od 1% ispitanika nezadovoljno je svojim životom, oko 7% njih se izjasnilo kao depresivno, 5% smatra da pati od anksioznosti, dok ih je 12% pod stresom i ne osjećaju se pretjerano optimistično“, objasnila je Maša Cek i dodala kako tema mentalnog zdravlja mladih mora biti važna društvena tema, jer, mentalno zdravlje mladih danas utječe na njihovo mentalno zdravlje u budućnosti.

Rezultati istraživanja o mentalčnom zdravlju mladih_1

16 godina Akcije za 5!

Grad Rijeka provedbu ovog projekta sufinancira već 16 godina i svake godine najbolje ocijenjen projekt i realizira. „Projekt „Akcija za 5!“ koristan je jer mladima omogućuje stjecanje određenih vještina poput pisanja projektnih prijedloga, ali ih upoznaje s cijelim procesom kako od ideje doći do projekta i na kraju same njegove provedbe. Također, u suradnji s lokalnom samoupravom dobivaju i priliku učiniti nešto konkretno i korisno za svoju zajednicu“, istaknula je savjetnica za suradnju s civilnim društvom i projektima financiranima iz EU Grada Rijeke, Maja Tatalović.

Tijekom 15 godina provedbe ovog projekta u njemu je sudjelovalo gotovo 1000 učenika srednjih škola te oko 115 volontera koordinatora.

Prema riječima stručne suradnice Udruge Delta, Sare Sušanj, svake se godine u sklopu projekta osmisle i dva priručnika. „Jedan je namijenjen učenicima i pomaže im da prođu kroz sve faze i teme koja se obrađuje kao i da nauče više o projektnoj logici, dok je drugi priručnik namijenjen koordinatorima i glavni mu je cilj dodatno ih osnažiti za rad s mladima“, zaključila je Sušanj.

Kalendar događanja

Izložba
 • 09.04. – 27.04.
 • (19:00)

Izložba “Budi susjed!” i Urbani separe u Galeriji Kortil

Izložba pokazuje što se dogodi Rijeci kada se spoji deset tisuća susjeda, posjetitelja, stručnjaka, volontera, institucija, partnera, turista i mjesnih odbora...

Detaljnije

Radionica
 • 20.04.
 • (12:00)

Geštalt psihološka radionica

Geštalt psihološka radionica o gaslightingu na kojoj će psihologinja Mia Rukavina nastojati stvoriti prostor za holistički pristup temi s fokusom na osnaživanje žena...

Detaljnije

Izložba
 • 19.04. – 20.04.
 • (12:00)

Izložba na Sajmu 3N: Napusti normalne naprave

Zagrebačka Radiona te slovenski kolektivi Cirkulacija2 i BridA sudjeluju u izlagačkom dijelu Sajma 3N: Napusti normalne naprave u dvorani Filodrammatice...

Detaljnije

Druženje
 • 23.04.
 • (18:30)

Upoznaj umjetnika u MMSU-u: Vlad Nancă

Rumunjski umjetnik Vlad Nancă, koji je trenutno u Rijeci na umjetničkoj rezidenciji Kamov, predstavit će nam svoju dvadesetogodišnju karijeru...

Detaljnije

Predavanje
 • 25.04.
 • (13:00)

Predavanje „EU projekti – moj izbor za karijeru!“ na Filozofskom fakultetu

Predavanje će održati Srđan Kerčević iz Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije....

Detaljnije

Književni susret
 • 26.04.
 • (18:00)

Impulse festival: Promocija “Antologije hrvatske i srpske slem poezije” u GKR-u

Jedinstveni kulturni poduhvat koji na jednom mjestu okuplja 64 pjesnika i pjesnikinje iz dviju susjednih država koji na 368 stranica predstavljaju svoju poeziju ...

Detaljnije