Za predstavnike medija danas je organiziran obilazak gradilišta buduće zgrade Gradske knjižnice Rijeke, tzv. T-objekta, u bivšem industrijskom kompleksu “Rikard Benčić”.

Medije su u obilazak poveli gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat, zamjenik gradonačelnika Nikola Ivaniš, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar te glavni projektant mr. sc. Saša Randić.

„Danas je bitan trenutak, budući da počinjemo nalijevati beton, nakon dosta dugog, mukotrpnog i nevidljivog uklanjanja sada nedostajuće unutarnje konstrukcije i temeljenja. Sada smo sigurni da smo došli na čvrsto tlo, da će ubuduće izgradnja knjižnice napredovati jednostavnije i da će se napokon vidjeti da iznutra raste kuća,“ kazao je pročelnik Šarar.

“Nevidljivi” radovi u unutrašnjosti zgrade

Naime, iako su radovi započeli u rujnu 2019. godine, oku prosječnog promatrača moglo bi se činiti da radovi nisu mnogo odmakli. Međutim, tijekom izvođenja radova ojačanja došlo je do povećanih deformacija i napuknuća postojećih konstruktivnih elemenata zgrade te je prijetilo njeno urušavanje. Radovi ojačanja su uključivali ušpricavanje cementne smjese pod tlakom od 400 bara u tlo na dubinu oko 15 metara, a takvih je tzv. stupnjaka izvedeno preko 400 komada.

Radi tih okolnosti i sigurnosti buduće građevine koja je projektirana kao knjižnica, izmijenjen je i dopunjen projekt na način da se promijenila nosiva konstrukcija objekta. Naime, izradit će se nova armirano-betonska konstrukcija, a stara unutarnja konstrukcija je do sada uklonjena.

Praktično rečeno, Knjižnica se gradi po principu po kojem je izgrađena i Dječja kuća – čuvaju se vanjski zidovi, a gradi se unutrašnjost uz očuvanje elemenata koji se mogu iskoristiti i očuvati. Naime, za novu unutrašnju armirano betonsku konstrukciju bit će upotrijebljena i 84 originalna, pažljivo demontirana čelična stupa izvorne građevinske konstrukcije.

Radnici na gradilištu T-objekta

Radnici na gradilištu T-objekta odradili su već veliki dio posla

“Zgrada je izvorno bila zamišljena da se zadrži s međukatnom konstrukcijom, no kad smo vidjeli stanje u kojem su zidovi, zaključili smo da je sigurnije demontirati postojeće stupove i vratiti ih natrag, a međukatnu konstrukciju koja je bila napravljena 50-ih godina 20. st, kad je ovdje došla tvornica “Benčić”, zamijeniti novom međukatnom konstrukcijom koja će odgovarati današnjim potrebama kojih smo svi posljednjih mjeseci sve svjesniji, a radi se o otpornosti na potres.“, kazao je arhitekt Randić.

Ubrzo slijedi početak radova na novoj armirano-betonskoj konstrukciji i na izradi čelične konstrukcije novog južnog izbočenog dijela zgrade. Radove izvodi tvrtka VG5 d.o.o., a stručni nadzor na rekonstrukciji obavlja Zem Nadzor d.o.o. Zagreb.

Obilazak gradilišta nove gradske knjižnice u sklopu kompleksa Benčić

Radovi na obnovi T-objekta, na gotovo šest tisuća kvadrata, započeli su u rujnu 2019.

Otvorenje u proljeće 2022. godine

Radovi na Knjižnici, na ukupnoj površini od 5.825 m², bit će gotovi u proljeće 2022. godine. Knjižnica je ujedno, nakon MMSU-a, Muzeja grada Rijeke i Dječje kuće, posljednji objekt koji se u ovom bivšem industrijskog kompleksu preoblikuje u kulturne namjene i postaje sastavni dio novog riječkog kvarta kulture. Vrijednost samih radova na zgradi buduće Gradske knjižnice iznosi 75.843.740,09 kn.

Buduća Gradska knjižnica imat će suteren u kojem će biti smještena strojarnica, te prizemlje i tri etaže od kojih je svaka bruto površine oko 1282 m2.

Knjižnica na tri kata s prizemljem i suterenom

Glavni ulaz u zgradu knjižnice bit će s južne strane zgrade i vodit će u prostor u kojem će posjetiteljima i korisnicima biti ponuđene osnovne informacije o knjižnici i kvartu kulture u kojem se knjižnica nalazi. U predvorju će biti infopult s radnim mjestima djelatnika.

Obilazak gradilišta nove gradske knjižnice u sklopu kompleksa Benčić

Posljednji objekt u “Benčiću” koji će 2022. postati dio novog riječkog kvarta kulture

Na ulazni prostor nastavljat će se odjel za mlade te odjel filma i glazbe s jedne strane i čitaonica s druge strane. Odmah uz ulazni prostor bit će smješten i odjel za slijepe i slabovidne osobe kako bi pristup korisnicima tog odjela bio čim jednostavniji, a sam odjel bit će opremljen svom potrebnom audio-vizualnom i knjižničnom opremom.

Iz ulaznog prostora, stubište će se penjati na prvi kat na kojem će biti smješten odjel lijepe književnosti, zajedno s posebnim zbirkama, dok će se dalje iz središnjeg prostora stubište penjati na odjel stručne literature koji će biti smješten na drugom katu, zajedno s ostalim posebnim zbirkama.

Na trećem katu bit će smještena računalna učionica koja će se po potrebi moći koristiti i kao prostor za projekcije, predavanja, sastanke. Korisnicima će biti dostupan i prostor bibliotečne zbirke s nekoliko studijskih mjesta, budući da se u ovom odjelu neće raditi o posudbenoj zbirci.

Po dovršetku obnove T-objekta kompleksa Benčić, riječka Gradska knjižnica dobit će adekvatnu površinu,  kvalitetno uređenje i funkcionalni dizajn prostora te će predstavljati kulturni javni servis za sve generacije.

Revitalizacija kompleksa Benčić

Obnova ove zgrade je, uz Dječju kuću, sastavni dio projekta pod nazivom „Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T objekt“ i sufinancira se bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. Ukupna vrijednost cijelog projekta je 162.123.324,61 kuna, a za realizaciju su osigurana bespovratna EU sredstva u iznosu 68.206.564,00 kuna. Ostatak se financira iz gradskog proračuna s tim da je Grad Rijeka osigurao i 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, pa je pokrivanje razlike do ukupne vrijednosti projekta – utoliko manje za lokalni gradski proračun.

„Pola“ projekta već je završeno, točnije Dječja kuća je gotova i tijekom ožujka bit će otvorena – kao prva hrvatska kuća ovog tipa, namijenjena razvoju kreativnosti djece i njihovom kreativnom provođenju slobodnog vremena.

(Foto: Smiljana Radović Lagator)

Kalendar događanja