Svečanoj primopredaji ključa grada u Plavom salonu Grada Rijeke prisustvovali su gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović, direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa, Meštar Toni, Kraljica Riječkog karnevala Dora Pilepić te novoimenovani vršitelj dužnosti Meštra Sandi Pribanić.  Prilikom svečanosti predstavljene su još neke novosti ovog, 39. izdanja Riječkog karnevala koji će, po svemu sudeći, biti pun iznenađenja.

Epidemiološka situacija odgodila karnevalske povorke

Direktor Petar Škarpa obratio se prisutnima uvodnim riječima te objasnio situaciju i promišljanja koja su prethodila odluci o odgodi Međunarodne i Dječje karnevalske povorke.

“Svi ovo doba godine željno iščekujemo, ali svjesni smo da je vrijeme u kojem se nalazimo posebno izazovno te da bi održavanje Riječkog karnevala u ovom trenutku bilo vrlo rizično. Epidemiološka je situacija ozbiljna, i dok je tako, nažalost, ne može biti Riječkog karnevala na kakvog smo do sada navikli.

Najluđa nedjelja u našem gradu, Međunarodna karnevalska povorka, festival je maski, veselja, zabave, a prvenstveno druženja, a upravo je to ono čega se još privremeno moramo odreći misleći na zdravlje naših sugrađana i gostiju, uz nadu u što brži povratak na staro. Isto vrijedi i za tjedne koji prethode samoj povorci u kojima grupe intenzivno rade na pripremi kostima i maski, okupljaju se i planiraju detalje svojih nastupa“, kazao je direktor Škarpa.

Primopredaja ključeva grada

Sandi Pribanić, Dora Pilepić, Meštar Toni, Marko Filipović i Petar Škarpa

Novi termin ovisi o epidemiološkoj situaciji

Planovi i novosti vezani za karnevalske povorke biti objavljeni čim budu zakazani novi termini te da sve još uvijek ovisi o razvoju epidemiološke situacije.

Naredni mjeseci iskoristit će se za dodatnu kreativnost i nove ideje kojima se planira dodatno unaprijediti kvalitetu najpoznatijeg riječkog turističkog proizvoda.

Škarpa se zahvalio i glavnim sponzorima Riječkog karnevala, Erste banci, Zagrebačkoj pivovari i Sparu te prepustio riječ gradonačelniku Filipoviću.

„Nažalost, još jedno riječko peto godišnje doba počinje u pandemiji i svi mi koji volimo karneval moramo se prilagoditi aktualnoj situaciji i propisanim epidemiološkim mjerama zbog čega smo morali prebaciti održavanje karnevalskih povorki u ljetne mjesece. No, unatoč virusu i pandemiji, maškare će ipak vladati ovim gradom u za to uobičajeno vrijeme, jer predani su im ključevi grada i sada je sve u njihovim rukama. A da će za vladavine maškara sve biti pod kontrolom, garantira i činjenica da će ovog puta o svim aktualnim pitanjima brinuti čak dva meštra“, rekao je gradonačelnik  Filipović.

Primopredaja ključeva grada

Prijelazni meštar Sandi Pribanić, kraljica karnevala Dora Pilepić i Meštar Toni

Meštar Toni predstavio svog nasljednika – Sandija Pribanića

Gradonačelnik se zahvalio Meštru Toniju neprocjenjivom doprinosu Riječkom karnevalu, najavivši da će mu dostojan ispraćaj u mirovinu tek pripremiti te iskoristivši priliku da poželi sreću novom meštru.

Meštar Toni je istaknuo koliko mu je žao što Riječki karneval opet ima problema s održavanjem. Objasnio je da je za njega vrijeme da ode u mirovinu, a, kako je red da maškare same odaberu njegovog nasljednika i svog predstavnika, da će, dok taj trenutak ne dođe, imenovati vršitelja dužnosti Meštra:

“Nakon puno razmišljanja i puno neprospavanih noći, u dogovoru s riječkim karnevalskim grupama, predlažem da to bude Sandi Pribanić iz Draških maškara.”

U svom obraćanju je najavio i da će Kraljica Dora Pilepić imati čast da još jednu godinu nosi titulu kraljice Riječkog karnevala na čemu se ona zahvalila te izrazila kako joj je to velika čast, iako bi joj, kao i svim karnevalistima, bilo puno draže da se Riječki karneval može održati u svom uobičajenom obliku.

Dugogodišnji karnevalist iz Draških maškara, Sandi Pribanić, zahvalivši se na povjerenju, kazao je kako je spreman preuzeti ključeve grada u svoje ruke, a u tome će mu sigurno pomoći i iskustvo Kraljice karnevala.

Danas dizanje pusta na Zametu, Pehlinu i Pašcu

Danas je tradicionalno na programu i dizanje pusta na Zametu, Pehlinu i Pašcu, dok će grupa POM-F-RI svoj termin objaviti naknadno. Pusna slavlja kojim će započeti peto godišnje doba u svim našim krajevima održat će se s minimalnim brojem sudionika uz poštivanje epidemioloških mjera.

Usprkos odgodi centralnih događaja manifestacije, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku odigrat će se ciklus od tri atraktivne kazališne komedije najavljene u sklopu već tradicionalnog programa “Dani smijeha u Karnevalu”, a u skladu sa svim epidemiološkim mjerama i ograničenjima koja budu na snazi u trenutku održavanja.