Nagrada Kamov, u iznosu od 10.000 kuna, dodijeljena je Martini Vidaić na svečanosti, što se 17. studenoga 2021. godine održala u Palači šećerane u Rijeci.

Prigodna svečanost organizirana je na rođendan Janka Polića Kamova, vodili su je član žirija Velid Đekić i voditelj projekta Nikola Petković

U obrazloženju nagrade navodi se kako se njezina knjiga poezije istovremeno ukazuje čitatelju u vremenskom okviru jednog jedinog dana, ali i u sva četiri godišnja doba. “I kao što nije baš lako shvatiti kako to četiri godišnja doba stanu u jedan beskrajni dan, tako nije jednostavno, a možda ni potrebno, ovu formalno knjigu poezije, a to je valjda jer je objavljena u biblioteci Poezija, rodno, vrsno, ni žanrovski odrediti”, stoji u obrazloženju.

Zbirku poezije Martine Vidaić čini 45 gustih poetskoproznih ulomaka o zadarskoj tržnici koji zajedno tvore možda poemu ili skelet romana u stihovima, pojasnio urednik Kruno Lokotar.

Finalisti Nagrade Kamov

Finalisti Nagrade Kamov ove godine, uz Vidaić, bili su Branka Arh za zbirku poezije “Tako čitaj: nekako od iza”, Ivana Bodrožić za roman “Sinovi, kćeri”, Zoran Ferić za roman “Putujuće kazalište” i Drago Glamuzina za roman “Drugi zakon termodinamike”. Jedino Bodrožić nije mogla doći na proglašenje pobjednika i dodjelu nagrade.

Finalisti za Nagradu Kamov 2021

Zoran Ferić, Nikola Petković, Martina Vidaić, Branka Arh, Drago Glamuzina i Velid Đekić

O autorici

Martina Vidaić, rođena 1986. godine u Zadru, do sad je objavila zbirke pjesama “Era gmazova”, za koju je dobila nagradu Goran za mlade pjesnike, “Tamni čovjek Birger” i “Mehanika peluda”, za koju je nagrađena Nagradom Ivano Goran Kovačić za najbolju zbirku pjesama u dvogodišnjem razdoblju. Autorica je romana “Anatomija štakora”.