U galeriji Filodrammatica španjolski umjetnik Mario Santamaría otvorio je jučer multimedijsku instalaciju „Nestabilne infrastrukture i zečje rupe“, koja tematizira prostornu i vremensku materijalnost inače nevidljive internetske infrastrukture.

“Internet svi na neki način doživljavamo nematerijalnim i ne razmišljamo koja fizička infrastruktura stoji iza njega. Stoga estetika cijele ove izložbe na neki način oponaša infrastrukturu podatkovnog centra”, pojasnio je Davor Mišković u ime organizatora udruge Drugo more.

U središtu instalacije, okomito okrenuti televizijski ekran prikazuje neobičnu snimku srne koja luta podatkovnim centrom, okružena serverima, kabelima, lampicama i neonskim svjetlima. Budući da se radi o zgradi koja sadrži osjetljivu informatičku opremu o kojoj ovisi učinkovito funkcioniranje internetske mreže, takvi bi prostori trebali biti izrazito nepristupačni i hermetički odvojeni od vanjskog svijeta. Autor se stoga pita – kako je to plašljivo biće uopće tamo dospjelo? Za potrebe instalacije, umjetnik je dizajnirao mrežni usmjerivač koji se sastoji od ožičenih crnih cijevi.

Dok u internetsko doba služe kao oznaka za teme koje korisnika navode na sumanuto klikanje poveznica i satima ga vežu za ekran, „zečje rupe“ se tradicionalno smatraju tajnim prolazom koji povezuje dvije različite dimenzije. Najpoznatiji primjer iz književnosti zasigurno je priča o Alisi, autora Lewisa Carrolla, koja je u zemlju čudesa prvi put ušla upravo kroz zečju rupu. Koristeći tu metaforu, Santamaría istražuje fizičke manifestacije podataka i informacija, propitujući je li umreženi prostor doista različit od materijalnog i oslanja li se na drugačije poimanje prostora i vremena.

Mreža „zečja rupa“ programirana je za slanje signala na različite zemljopisne lokacije prije dolaska na mjesto izložbe, tražeći maksimalnu moguću rutu koju dopuštaju mrežni protokoli. Time se nakuplja određena količinu kašnjenja, koje postaje vidljivo u drugom video uratku, prikazanom na dva ekrana.

S izričitim pozivanjem na djelo “Savršeni ljubavnici” Felixa Gonzalez-Torresa iz 1991., rad predočava materijalnost digitalnog vremena, koju se obično ne primjećuje jer nam se čini da podaci putuju u trenu. Time autor naglašava da smo s pojedinim nevidljivim infrastrukturama itekako u fizičkom, tjelesnom odnosu, iako nam primjerice „bežični“ prijenos i pohrana podataka „u oblaku“ često remeti takvu perspektivu.

Baveći se temama digitalizacije, mreža, infrastruktura, tijela i algoritama, Mario Santamaría u umjetničkom radu koristi različite medije, poput fotografije, videa, performansa, web stranica i intervencija na internetu.

Instalacija se u Galeriji Filodrammatica, uz slobodan ulaz, može pogledati do  4. lipnja, od ponedjeljka do subote od 16 do 20 sati.

Kalendar događanja

Razgovor
 • 22.09.
 • (19:00)

Bik Van der Pol / umjetnička rezidencija i artist talk

Razgovor s umjetničkim dvojcem Bik Van der Pol o njihovoj umjetničkoj praksi i dojmovima o Rijeci ...

Detaljnije

Izložba
 • 22.09. – 07.10.
 • (19:00)

Izložba “Glowing Globe: Artificial Art Alienated” u Kortilu

Izložba će predstaviti različite pozicije u medijskoj umjetnosti, propitivanje, eksperimentiranje i promišljanje fenomena umjetne inteligencije u velikom broju umjetničkih radova....

Detaljnije

Razgovor
 • 23.09.
 • (20:00)

Adaptacija. Čitanje filma #3: Ivan Salaj i “Osmi povjerenik”

U Art-kinu gostuje redatelj Ivan Salaj povodom prikazivanja njegove hit komične drame Osmi povjerenik, nastale prema istoimenom predlošku Renata Baretića...

Detaljnije

Književni susret
 • 23.09.
 • (19:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Jasen Boko u Omišlju (s naftnim terminalom u pozadini)

Gradska knjižnica Rijeka najavljuje druženje s Jasenom Bokom, poznatim hrvatskim putopiscem i dramaturgom...

Detaljnije

Predstava
 • 23.09.
 • (20:00)

Komedija “Jel’ tako, Zorane?” dolazi nasmijati Riječane

Kazalište Moruzgva ponovno gostuje u Rijeci, ovoga puta sa svojom najnovijom predstavom nastalom u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika...

Detaljnije

Izložba
 • 25.09. – 15.10.
 • (00:00)

“Južna sazviježđa: poetike nesvrstanih” u Galeriji Filodrammatica

Izložba skupine autora u sklopu šesnaestog izdanja interdisciplinarnog festivala "Moje, tvoje, naše" ove godine posvećenog temi Pokreta nesvrstanih....

Detaljnije