Od 23. do 26. rujna održane su mnogobrojne volonterske aktivnosti u sklopu jubilarne, desete manifestacije Hrvatska volontira.

Hrvatska volontira 2020. okupila je više od 120 organizatora volontiranja koji su u 70 gradova uključili preko 2000 građana – volontera i proveli više od 160 društveno korisnih volonterskih aktivnosti u zajednici. Ovogodišnjom kampanjom podsjetilo se na čitanju koliko volontiranje donosi svakom pojedincu, na koji način nas može zbližiti s drugima u našem okruženju te posljedično koliko doprinosi zajednici u kojoj živimo, a time i društvu u cjelini.

Predsjednica Izvršnog odbora Hrvatskog centra za razvoj volonterstva, Lejla Šehić Relić ukazala je upravo na vrijednosti koje se afirmiraju volontiranjem: „Volontiranje nije vrijednost samo po sebi. Vrijednost postaje onda kada se pridruži vrijednostima humanizma, jednakosti, ravnopravnosti, ljudskih prava, demokracije, održivog razvoja, mira i nenasilja. Upravo su afirmaciji ovih vrijednosti volonteri dali neprocjenjiv i nezamjenjiv doprinos. Hrvatska volontira želi jednostavno reći: Hvala što ste tu!“.

Volonteri Rijeka 2020 – EPK

U Rijeci su provedene brojne volonterske aktivnosti. Tako su se Volonteri Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture brinuli o organizaciji izvedbe Umjetnički vođene ture “Nestvarni gradovi” te riječke praizvedba Mahlerove simfonije Centru Zamet. Također, volonterski program Rijeke 2020 – Europske  prijestolnice kulture obilježio je manifestaciju suradnjom s Gradskim društvom Crvenog križa Rijeka. Za svoje volontere organizirali su edukaciju s ciljem informiranja o koronavirusu i prevenciji stigmatizacije osoba oboljelih od virusa COVID-19.

U sklopu EPK provedena je još jedna volonterska aktivnost. Naime, Park lovora je projekt Planinarskog društva “Kamenjak” koji je odobren u programu Zeleni val. U sklopu vikend-akcije „Gradimo Park lovora na Kantridi“ volonteri su čistili prostor budućeg gradskog parka na Kantridi, iznad Dječje bolnice, istočno od Doma umirovljenika, u blizini Poučne staze Šuma Striborova, s kojom će park činiti fizičku i programsku cjelinu.

Srednjoškolci izrađivali murale i organizirali humanitarne akcije

Trideset učenica – volonterki Prve riječke hrvatske gimnazije osmisle su i oslikale mural na zidu svoje škole i prikazale harmoniju školskog života u suživotu s prirodom i načelima održivog razvoja. U sklopu projekta „Razmišljajmo održivo – učimo mlade održivom razvoju zajednice“, Volonterski centar Rijeka Udruge SMART u suradnji s Prvom riječkom hrvatskom gimnazijom organizirao je i radionicu ‘Biti volonter/volonterka’ za učenike i učenice 2.a razreda.

Učenici Ekonomske škola Mije Mirkovića šivali su maske i prikupljali hranu i higijenske potrepštine za prihvatilište za beskućnike, a učenici Graditeljske škole za industriju i obrt Rijeka prikupljanjem čepova Društvo multiple skleroze PGŽ-a. Korisnici i odgojitelji Doma za odgoj djece i mladeži Rijeka čistili su i uređivali okućnicu doma.

U OŠ Nikola Tesla volonteri su pomogli u provođenju kontinuiranog programa “Školsko poslijepodne samo za mene, usmjerenog na podršku našim učenicima u psiho-socijalnom riziku i pripadnicima manjina i ostalih marginaliziranih, stigmatiziranih i ranjivih skupina.

Volonteri Društva za istraživanje i potporu Rijeka organizirali su kreativnu radionicu izrade mirisnih vrećica La Vande i hobotnice Hilde

Radionice izrade mirisnih vrećica, šivanja, heklanja, origamija…

Volonteri Društva za istraživanje i potporu Rijeka organizirali su kreativnu radionicu izrade mirisnih vrećica La Vande i hobotnice Hilde. Čistili su lavandu, šivali i punili Vanda vrećice, ali smijali se, družili, bili jako vrijedni i širom otvorili vrata svima onima koji žele “škicnuti” što se sve u DIP-u radi. Poručuju vam da iako je manifestacija Hrvatska volontira završena, njihova su vrata uvijek otvorena za sve one koje zanima njihov rad. Društvo za istraživanje i potporu bavi se prevencijom stigmatizacije djece i mladih s teškoćama u razvoju i drugim psihosocijalnim teškoćama koje ih ometaju u svakodnevnom životu.

Volonteri su pomogli u promociji časopisa “Ulične svjetiljke” te posluživali večeru u prihvatilištu za beskućnike Ruže sv. Franje. Socijalna samoposluga Kruh sv. Elizabete u trgovačkom centru provela je akciju prikupljanja namirnica, akciju slaganja te podjele odjeće i obuće potrebitima, kao i podjelu hrane korisnicima. Udruga Depaul Hrvatska dijelila je tople obroke potrebitima našeg grada Rijeke te organizirala promociju svoje djelatnosti podjelom letaka i Danima otvorenih vrata za volontere u svojoj Kući utočišta.

Udruga za promicanje dobrobiti djece Portić organizirala je radionice šivanja, pletenja i heklanja te origami radionicu, a Udruga žena operiranih dojki Nada Rijeka kreativne radionice.  Centar za participaciju žena u društvenom životu u suradnji s OŠ Pećine i sponzorima proveo je aktivnost za nabavu prijenosnog računala za slijepe i slabovidne osobe te sadnju maslina ” Drvo prijateljstva – zajedno možemo sve”.

Video promocija primjera dobre prakse volontiranja

Dio ovogodišnje manifestacije provodio se i online, potaknuti pandemijom Covida -19, naglasak je stavljen na važnost uključivanja u volontiranje i promoviranja dobre prakse kroz kratke videe o volontiranju, koje možete pronaći na Youtube kanalu Hrvatskog centra za razvoj volonterstva.

Hrvatski centar za razvoj volonterstva (HCRV) od 2011. godine organizira nacionalnu kampanju Hrvatska volontira, u ovih 10 godina provođenja, okupila je 31 442 volontera/ke koji su kroz 2 091 volontersku akciju na području cijele Hrvatske društvu poklonili ukupno 153 783 volonterskih sati.

Više o manifestaciji Hrvatska volontira.

Kalendar događanja

Izložba
 • 16.09. – 19.11.
 • (19:00)

“Harterom bez harte” o 200 godina riječkog papira

Povodom 200 godina proizvodnje riječkog papira, Muzej grada Rijeke otvara izložbu posvećenu radnicima Tvornice papira ...

Detaljnije

Izložba
 • 22.09. – 07.10.
 • (19:00)

Izložba “Glowing Globe: Artificial Art Alienated” u Kortilu

Izložba će predstaviti različite pozicije u medijskoj umjetnosti, propitivanje, eksperimentiranje i promišljanje fenomena umjetne inteligencije u velikom broju umjetničkih radova....

Detaljnije

Konferencija
 • 27.09. – 29.09.
 • (10:30)

Međunarodna konferencija i filmski program o Pokretu nesvrstanih

Na konferenciji koja će se prenositi i online sudjelovat će predavači Vijay Prashad, Sara Salem, Budimir Lončar i Tvrtko Jakovina...

Detaljnije

Izložba
 • 29.09. – 20.10.
 • (19:00)

Međunarodna grupna izložba „Apstrakcija“ u Relativnoj galeriji

Izložba predstavlja apstrakcije 20 autora iz Hrvatske te dvoje iz Austrije različitih izričaja, od intuitivnog, lirskog, fluidnog do organskog, materijalnog te metafizičkog ili matematičkog...

Detaljnije

Izložba
 • 29.09.
 • (14:00)

Fiumare: Dan otvorenih vrata izložbe torpeda s radionicom za djecu

Muzej grada Rijeke, u sklopu festivala Fiumare, poziva na besplatni obilazak izložbe riječkih torpeda u željezničkom skladištu na Žabici...

Detaljnije

Festival
 • 07.10. – 09.10.
 • (12:00)

5. festival queer i feminističke kulture Smoqua

Već petu godinu zaredom Smoqua nam približava queer i feminizam kroz radionice, rasprave, izložbe, performanse i dr....

Detaljnije