Od 23. do 26. rujna održane su mnogobrojne volonterske aktivnosti u sklopu jubilarne, desete manifestacije Hrvatska volontira.

Hrvatska volontira 2020. okupila je više od 120 organizatora volontiranja koji su u 70 gradova uključili preko 2000 građana – volontera i proveli više od 160 društveno korisnih volonterskih aktivnosti u zajednici. Ovogodišnjom kampanjom podsjetilo se na čitanju koliko volontiranje donosi svakom pojedincu, na koji način nas može zbližiti s drugima u našem okruženju te posljedično koliko doprinosi zajednici u kojoj živimo, a time i društvu u cjelini.

Predsjednica Izvršnog odbora Hrvatskog centra za razvoj volonterstva, Lejla Šehić Relić ukazala je upravo na vrijednosti koje se afirmiraju volontiranjem: „Volontiranje nije vrijednost samo po sebi. Vrijednost postaje onda kada se pridruži vrijednostima humanizma, jednakosti, ravnopravnosti, ljudskih prava, demokracije, održivog razvoja, mira i nenasilja. Upravo su afirmaciji ovih vrijednosti volonteri dali neprocjenjiv i nezamjenjiv doprinos. Hrvatska volontira želi jednostavno reći: Hvala što ste tu!“.

Volonteri Rijeka 2020 – EPK

U Rijeci su provedene brojne volonterske aktivnosti. Tako su se Volonteri Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture brinuli o organizaciji izvedbe Umjetnički vođene ture “Nestvarni gradovi” te riječke praizvedba Mahlerove simfonije Centru Zamet. Također, volonterski program Rijeke 2020 – Europske  prijestolnice kulture obilježio je manifestaciju suradnjom s Gradskim društvom Crvenog križa Rijeka. Za svoje volontere organizirali su edukaciju s ciljem informiranja o koronavirusu i prevenciji stigmatizacije osoba oboljelih od virusa COVID-19.

U sklopu EPK provedena je još jedna volonterska aktivnost. Naime, Park lovora je projekt Planinarskog društva “Kamenjak” koji je odobren u programu Zeleni val. U sklopu vikend-akcije „Gradimo Park lovora na Kantridi“ volonteri su čistili prostor budućeg gradskog parka na Kantridi, iznad Dječje bolnice, istočno od Doma umirovljenika, u blizini Poučne staze Šuma Striborova, s kojom će park činiti fizičku i programsku cjelinu.

Srednjoškolci izrađivali murale i organizirali humanitarne akcije

Trideset učenica – volonterki Prve riječke hrvatske gimnazije osmisle su i oslikale mural na zidu svoje škole i prikazale harmoniju školskog života u suživotu s prirodom i načelima održivog razvoja. U sklopu projekta „Razmišljajmo održivo – učimo mlade održivom razvoju zajednice“, Volonterski centar Rijeka Udruge SMART u suradnji s Prvom riječkom hrvatskom gimnazijom organizirao je i radionicu ‘Biti volonter/volonterka’ za učenike i učenice 2.a razreda.

Učenici Ekonomske škola Mije Mirkovića šivali su maske i prikupljali hranu i higijenske potrepštine za prihvatilište za beskućnike, a učenici Graditeljske škole za industriju i obrt Rijeka prikupljanjem čepova Društvo multiple skleroze PGŽ-a. Korisnici i odgojitelji Doma za odgoj djece i mladeži Rijeka čistili su i uređivali okućnicu doma.

U OŠ Nikola Tesla volonteri su pomogli u provođenju kontinuiranog programa “Školsko poslijepodne samo za mene, usmjerenog na podršku našim učenicima u psiho-socijalnom riziku i pripadnicima manjina i ostalih marginaliziranih, stigmatiziranih i ranjivih skupina.

Volonteri Društva za istraživanje i potporu Rijeka organizirali su kreativnu radionicu izrade mirisnih vrećica La Vande i hobotnice Hilde

Radionice izrade mirisnih vrećica, šivanja, heklanja, origamija…

Volonteri Društva za istraživanje i potporu Rijeka organizirali su kreativnu radionicu izrade mirisnih vrećica La Vande i hobotnice Hilde. Čistili su lavandu, šivali i punili Vanda vrećice, ali smijali se, družili, bili jako vrijedni i širom otvorili vrata svima onima koji žele “škicnuti” što se sve u DIP-u radi. Poručuju vam da iako je manifestacija Hrvatska volontira završena, njihova su vrata uvijek otvorena za sve one koje zanima njihov rad. Društvo za istraživanje i potporu bavi se prevencijom stigmatizacije djece i mladih s teškoćama u razvoju i drugim psihosocijalnim teškoćama koje ih ometaju u svakodnevnom životu.

Volonteri su pomogli u promociji časopisa “Ulične svjetiljke” te posluživali večeru u prihvatilištu za beskućnike Ruže sv. Franje. Socijalna samoposluga Kruh sv. Elizabete u trgovačkom centru provela je akciju prikupljanja namirnica, akciju slaganja te podjele odjeće i obuće potrebitima, kao i podjelu hrane korisnicima. Udruga Depaul Hrvatska dijelila je tople obroke potrebitima našeg grada Rijeke te organizirala promociju svoje djelatnosti podjelom letaka i Danima otvorenih vrata za volontere u svojoj Kući utočišta.

Udruga za promicanje dobrobiti djece Portić organizirala je radionice šivanja, pletenja i heklanja te origami radionicu, a Udruga žena operiranih dojki Nada Rijeka kreativne radionice.  Centar za participaciju žena u društvenom životu u suradnji s OŠ Pećine i sponzorima proveo je aktivnost za nabavu prijenosnog računala za slijepe i slabovidne osobe te sadnju maslina ” Drvo prijateljstva – zajedno možemo sve”.

Video promocija primjera dobre prakse volontiranja

Dio ovogodišnje manifestacije provodio se i online, potaknuti pandemijom Covida -19, naglasak je stavljen na važnost uključivanja u volontiranje i promoviranja dobre prakse kroz kratke videe o volontiranju, koje možete pronaći na Youtube kanalu Hrvatskog centra za razvoj volonterstva.

Hrvatski centar za razvoj volonterstva (HCRV) od 2011. godine organizira nacionalnu kampanju Hrvatska volontira, u ovih 10 godina provođenja, okupila je 31 442 volontera/ke koji su kroz 2 091 volontersku akciju na području cijele Hrvatske društvu poklonili ukupno 153 783 volonterskih sati.

Više o manifestaciji Hrvatska volontira.

Kalendar događanja

Sajam
 • 20.06. – 21.06.
 • (16:00)

Sajam studentskih radova u galeriji SKC

Uz raznovrsnu ponudu crteža, grafike, printeva, tekstila, slikarskih i kiparskih radova, organizirano je i crtanje portreta uživo. Ulaz je slobodan!...

Detaljnije

Promocija
 • 21.06.
 • (19:00)

Ljetna priča iz Benčića: predstavljanje strip-trilera “Abadon” Mihaela Bađuna i Denisa Vedaka

Razgovor s autorima stripa koji prati dvojicu policijskih inspektora u lovu na serijskog ubojicu, samoprozvanog Abadona – anđela bezdana...

Detaljnije

Film
 • 21.06.
 • (21:30)

Otvorenje Ljetnog Art-kina uz premijeru filma “Šume, šume”

Film Šume, šume traga za skrivenim ženskim principima, formama i značenjima u pričama koje znamo, koje mislimo da znamo i koje tek trebamo saznati – i kojima diže spomenik ...

Detaljnije

Koncert
 • 22.06.
 • (20:00)

Za Dan antifašističke borbe okršaj buntovnih žanrova u Palachu

"I tebi sinko!" nazvan je koncert bendova Abergaz, Duelist i Zenoth kojim će se u Palachu proslaviti Dan antifašističke borbe ...

Detaljnije

Panel
 • 22.06.
 • (10:00)

Panel „Mladima je mjesto u politici?“

Panel je dio projekta „Izbori se“, koji provodi Udruga "Delta" u partnerstvu s Gradom Rijeka, Gradom Opatija i Gradom Križevci....

Detaljnije

Predstava
 • 23.06.
 • (21:30)

Otvorenje Riječkih ljetnih noći plesnim spektaklom “Grand Finale”

Balet “Grand Finale: The Turtle and the Phone Booth“ u koreografiji Nadava Zelnera te izvedbi Baleta HNK-a Ivana pl. Zajca otvara Riječke ljetne noći...

Detaljnije