U neposrednom susjedstvu, između Doma za starije osobe Kantrida i Dječje bolnice Kantrida, prostire se gradsko zemljište od oko 30.000 m2, veličine otprilike kao park Mlaka. Tu je Planinarsko društvo Kamenjak prošle godine započelo, u sklopu Zelenog vala EPK, uređivati novi gradski Park lovora.

Radovi su nastavljeni tijekom 2021. godine kroz Riječki program lokalnog partnerstva (RPLP). Projekt park lovora Grad Rijeka sufinancira iznosom od 36.000 kuna. Naravno, kao i svaki projekt lokalnog partnerstva, veliki dio aktivnosti odradit će volonteri, a dio radova osigurat će se donacijama.

Krajem 2021. godine Riječanima će na raspolaganju biti neobičan šumski park s uređenim stazama, udobnim klupama gdje u tišini mogu čuti djetlića, posebno uređenim mjestima za razne aktivnosti – Učionica, Pričaonica, Igraonica, Rock scena, Igralište… Sa zapadne strane, pored Doma za starije osobe, pristup u središte Parka lovora omogućen je i osobama u kolicima. Posjetitelji će tijekom šetnje otkrivati originalne skulpture “Drvene galerije” koje su napravili profesori i učenici Škole za primijenjenu umjetnost.

Park dobio ime po gustom lovoru

Veći dio staza već je sad prohodan pa ga mnogi već sad koriste za svakodnevnu šetnju. Tako su i sudionici subotnje vođene šetnje šumom uz planinarsko stručno vodstvo i priču u sklopu festivala Tobogan, imali priliku prošetati se Parkom lovora.

U organizaciji Gradske knjižnice Rijeka i PD Kamenjak najmlađi Riječani u pratnji odraslih krenuli su od okretišta „jedinice“ na Biviju, do info-ploče kroz Šumu Striborovu istočno uz Dom za starije u novi Park lovora.

Na lokaciji Učionica pejsažna arhitektica Bia Gec govorila je o prostornim i prirodoslovnim vrijednostima novoga velikog gradskog parka.

„Na 30 000 m2 imamo ozbiljnu šumsku sastojinu s impozantnim jedinkama  hrasta medunca, kompaktnim grupama primorskog hrasta te zelenike. Javio se podrast od zaštićene vrste veprine, te par čistina s malim livadama. Ponegdje se za ‘invaziju’ priprema i divlja kupina. Rubno, uz jedinu središnju šetnicu te uz obodne granice ove zaista čarobne šume nabujao je lovor u tako gustom sklopu da je po njemu park i dobio ime. Unutar šume ptice i vjetar nanijeli su i pokoje sjeme ukrasnih vrsta, naime, ipak smo blizu gradskih parkova i vrtova, pa tako nailazimo i na pokoji cedar i mnogobrojnije palme visoke žumare. Priroda je prigrlila svoj urbani okoliš i uspostavila neku novu ravnotežu. Čujemo ptice, udišemo miris šume, gledamo samo zelenilo i nebo. Osjećamo se maleno i ponizno kraj divova hrasta medunca. Čaroliju je, naravno, narušio čovjek, nanoseći u ovu zelenu oazu velike količine otpada. Olupine vozila, stare perilice, namještaj, građevinski otpad, kućno smeće unošeno je godinama uz sve rubne prilaze, nagrđujući i zagađujući ovaj vrijedan prostor“, kazala je Gec.

PD Kamenjak prepoznalo je autentičnu vrijednost Parka Lovora

PD Kamenjak prepoznalo je autentičnu vrijednost ovog prostora i kroz fantastičnu inicijativu članovi i volonteri započeli su proces obnove i uređenja. Planinari su po svojem prirodnom afinitetu ljubitelji šume i šetnje, i u ovom su prostoru svoje viđenje približili svakome. Nakon čišćenja otpada, uključujući i uklanjanje napuštenih vozila, planinari su krenuli u potragu za najljepšim stazama.

„Obilaskom terena definirali smo sve vrijedne stablašice te specifične mikrolokacije s pripadajućim ambijentalnim vrijednostima. Male ponikve, čistine ukrašene prirodnim stijenama, proplanak pod krošnjama starih hrastova sada su otkrivene pogledu znatiželjnika te povezane stazicama. To nisu parkovne stazice, to su stazice za male planinare i šetače prirodom. Krivudavi putevi kroz staru i tajnovitu šumu ostavljaju dojam da se nalazimo usred netaknute prirode daleko od civilizacije i ljudskog utjecaja. Tu estetiku dodatno pojačavaju prekrasne land art skulpture. Skulpture od prirodnih materijala sa živom kulisom od zelenila potiču maštu kod malenih ali i velikih posjetitelja i vraćaju nas u vrijeme kada je svaka šetnja bila put u skrivene čarobne zemlje pune avantura“, kazala je Gec.

Park lovora uređen velikim volonterskim radom

Da bi se ovaj projekt ostvario bili su potrebni mnogobrojni radni sati velikog broja volontera, izvučeni su kubici i kubici smeća, te je porezano i izneseno isto toliko biljnog materijala kako bi se oslobodile vrijedne vrste i formirale stazice. Ova šuma će se nastaviti puniti sadržajem i širiti mrežu svojih putića jer njezin potencijal je zaista velik. Gec je izrazila iskreno veselje što je KD Čistoća bila podrška parku lovora, i što su bili dio slagalice koja je pomogla otkriti ovu zelenu oazu našim građanima.

Na lokaciji Pričaonica Mateo Matijević svirao je neobičan i tajnovit instrument handpan a za sudionike je pripremljena i pričaonica Lucije Pećarine.

Svi koji su sudjelovali u šetnji mogli su ispuniti anketni listić o organiziranom posjetu Parku lovora te njegovom uređenju, kao i dati svoje sugestije za poboljšanje aktivnosti u ovom novom riječkom parku. Anketni upitnik moguće je ispuniti i online i tako dati sugestije za uređenje parka, a što je najvažnije – njegovo buduće održavanje koji će uključivati cijelu lokalnu zajednicu. Sve kako bi i za nekoliko godina Park lovora bio ugodno mjesto za boravak svih generacija Riječana.

(foto Sherif Rushdy)

Kalendar događanja

Festival
 • 12.09. – 19.09.
 • (19:30)

14. vRIsak – riječki sajam knjiga i festival autora

14. Vrisak održat će se od 12. do 19. rujna na nekoliko lokacija, a donosi tridesetak događanja uživo, niz digitalnih programa i nekoliko okruglih stolova...

Detaljnije

Projekcija
 • 14.09. – 18.09.
 • (21:00)

History Film Festival u Art-kinu

Svečano otvorenje History Film Festivala u Art-kinu održava se 14. rujna u 21 sat, nakon čega slijedi projekcija novog filma Branka Schmidta "Demo", uz gostovanje filmske ekipe. ...

Detaljnije

Izložba
 • 14.09. – 25.09.
 • (19:00)

„Floating Garden“ Maje Strgar Kurečić u Galeriji Principij

Serija fotografija „Floating Garden“ zagrebačke fotografkinje Maje Strgar Kurečić, koja je osvojila brojne prestižne svjetske nagrade, postavlja se u Galeriji Principij...

Detaljnije

Festival
 • 17.09. – 19.09.
 • (18:00)

24. Rikon u Art-kvartu “Benčić”

Riječka konvencija fantastike u svom 24. izdanju donosi tri dana bogatog sadržaja ljubiteljima fantastike, znanosti, društvenih igara, kvizova i kreativnih radionica...

Detaljnije

Književni susret
 • 23.09.
 • (19:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Jasen Boko u Omišlju (s naftnim terminalom u pozadini)

Gradska knjižnica Rijeka najavljuje druženje s Jasenom Bokom, poznatim hrvatskim putopiscem i dramaturgom...

Detaljnije

Predstava
 • 23.09.
 • (20:00)

Komedija “Jel’ tako, Zorane?” dolazi nasmijati Riječane

Kazalište Moruzgva ponovno gostuje u Rijeci, ovoga puta sa svojom najnovijom predstavom nastalom u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika...

Detaljnije