U sklopu svjetske akcije Let's do it! World Cleanup 2013. tisuće volontera iz cijele Hrvatske okupilo se u Zelenoj čistki  najvećoj ekološkoj akciji kojom su čišćena divlja odlagališta otpada. Riječani su čistili na šest lokacija u gradu, a gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel priključio se akciji Zelena čistka na parceli koja se nalazi u sklopu Kampusa na Trsatu.

World Cleaup je inicijativa koja okuplja aktivne građane i organizacije u najvećem volonterskom projektu u povijesti čovječanstva. Cilj je u jednom danu ukloniti što veće količine ilegalno odloženog otpada. Volonteri ovog projekta smatraju da je čist okoliš osnovno ljudsko pravo svakog građanina, te da ova inicijativa donosi čist okoliš za sve.

Prijavu za ovu prestižnu UN-ovu nagradu u kojoj mogu sudjelovati pojedinci ili organizacije, imaju pravo podnijeti sve zemlje članice UN-a, UN-ove agencije, nevladine udruge i ostale organizacije, a nagrada se dodjeljuje za pet ili više projekata za koje petočlani žiri odluči da su postigli nevjerojatne rezultate u području djelovanja ljudskih prava.

Prva UN-ova nagrada za ljudska prava dodijeljena je 1968. Neki od najpoznatijih dobitnika su Nelson Mandela i dr. Martin Luther King Jr., a valja istaknuti i osoblje Sarajevske bolnice koje je priznanje dobilo na temelju djelovanja na lokalnoj razini.