VIDEO

09.11.2018.

"Šapati iz hutonga" u Filodrammatici: Izložba o kineskoj umjetnosti skrivanja informacija pred cenzurom

Autor: Damir Jevtić

U organizaciji udruge Drugo more u Filodrammatici je 8. studenoga 2018. otvorena izložba „Šapati iz hutonga“ kinesko-australsko-nizozemske umjetnice i dizajnerice Amy Suo Wu. Njezina neobična izložba tematizira steganografiju - tehniku i umjetnost tajnog pisanja i maskiranja informacija radi izbjegavanja cenzure i nadzora - koju uklapa u tradicionalne pekinške ulice, tj. hutonge.

U organizaciji udruge Drugo more u Filodrammatici je 8. studenoga 2018. otvorena izložba „Šapati iz hutonga“ kinesko-australsko-nizozemske umjetnice i dizajnerice Amy Suo Wu. Njezina neobična izložba tematizira steganografiju - tehniku i umjetnost tajnog pisanja i maskiranja informacija radi izbjegavanja cenzure i nadzora - koju uklapa u tradicionalne pekinške ulice, tj. hutonge. Pritom preuzima tri sveprisutna elementa kineskog urbanog krajolika: posteljinu, Shanzhai modu (kineski fenomen koji odlikuje besmislena upotreba engleskog jezika) i QR kodove, koristeći ih kao primjere bezazlene krinke za prenošenje osjetljivih informacija.

Amy Suo Wu pritom preuzima tri sveprisutna elementa kineskog urbanog krajolika: posteljinu, Shanzhai modu (kineski fenomen koji odlikuje besmislena upotreba engleskog jezika) i QR kodove, koristeći ih kao primjere bezazlene krinke za prenošenje osjetljivih informacija.

Izložba na svojstven način služi i kao komentar na nadolazeće uvođenje "prve digitalne diktature u povijesti", kako su to prenijeli mediji, odnosno plan Kine da do 2020. godine uvede sveopći sustav "društvenog kredita". Radi se o sustavu 24-satnog nadzora i bodovanja stanovnika, čija bi mogućnost dobivanja posla i kredita, ili pak sloboda kretanja, ovisila o visokoj ili niskoj razini povjerenja koja proizlazi iz ocjenjivanja njihovog ponašanja.

Izložba će u Filodrammatici ostati do 23. studenog, a može se pogledati radnim danima od 17 do 20 sati.