VIDEO

22.05.2018.

Oblikovanje otvorenih prostora u Rijeci: Izložba studentskih i učeničkih radova u Malom salonu

Autor: Sanja Kapidžić

U Malom salonu na Korzu otvorena je izložba “Oblikovanje otvorenih prostora u Rijeci”, a u sklopu manifestacije Riječki zeleni tjedan. Riječ je o izložbi učeničkih i studentskih radova, koji prikazuju krajobrazno oblikovanje parka Podpinjol u KBC-u Rijeka te Design&Build multisenzoričkog vrta Učeničkog doma Podmurvice.

U sklopu Riječkog zelenog svibnja, u Malom salonu 21. svibnja otvorena je izložba

Park Podpinjol oblikovali su studenti Studija krajobrazne arhitekture s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji su osmislili četiri idejna rješenja krajobraznog uređenja, na temelju kojih će krajobrazni arhitekti izraditi konačan krajobrazni projekt parka. Radi se o prostoru koji je sve do nedavno bio zarastao u neprohodni guštik, a nakon sanitarne sječe 2016. godine oslobođeni prostor je pokazao svoju neobičnu kamenu ljepotu ukrašenu uglavnom autohtonim stablima i grmljem te postojanje staza i niz neobičnih i sasvim posebnih klupa isklesanih u živom kamenu. Neprohodni guštik se u trenu, u vizijama uprave bolnice, pretvorio u vrijedan prostor koji bi trebalo privesti svrsi i dati na korištenje pacijentima i njihovim posjetiteljima, zaposlenicima…

U sklopu Riječkog zelenog svibnja, u Malom salonu 21. svibnja otvorena je izložba Multisenzorički vrt Učeničkog doma Podmurvice sagrađen je 2010. godine, postavši prvim terapijskim vrtom za srednjoškolce u Hrvatskoj, a 2017. godine studenti Sveučilišta Washington u Seattleu i student Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Mate Rupić, vrt su obogatili „učionicom na otvorenom“, a učenici su dobili jedinstvenu oazu za druženje.

Multifunkcionalnost prostora odlikuje se u njegovoj širokoj namjeni za različite korisnike, od socijalno isključenih skupina do adolescenata, kao i svih građana koji osjete potrebu boraviti u jednoj sasvim različitoj dimenziji koja pretpostavlja oazu spokoja, kreativnosti i povratak samome sebi.