VIDEO

26.01.2019.

Izložba "Hrpa Anastazija" Đorđa Jandrića otvorena u MMSU-u

Autor: Damir Jevtić

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka u petak, 25. siječnja 2019., otvorena je samostalna izložba “Hrpa Anastazija” umjetnika Đorđa Jandrića. Zamišljena kao šesterodijelna i “šesteromedijska” intervencija u prostor MMSU-a, “Hrpa Anastazija” prostorna je instalacija koja se nastavlja na autorovu intervenciju iz 2001. godine kada je na zid crkve sv. Stošije u Zadru objesio četiri brodska bokobrana dužine 1,5 metara.

Izložba „Hrpa Anastazija“ Đorđa Jandrića 25. 1. 209. otvorena u MMSU-u

Izložbu čini fotografija navedene intervencije, zatim 442 frotaža reljefa iste crkve te bokobrani, istovjetni onima s intervencije, slobodno postavljeni u prostor. Upotpunjena je video snimkom skulpture anđela s vrha zvonika sv. Stošije koji se okreće oko svoje osi, te zvukom brodskog motora. Tako postavljena, ova prostorna instalacija predstavlja hrpu, fenomen kojim je Jandrić zaokupljen već godinama.

Izložba „Hrpa Anastazija“ Đorđa Jandrića 25. 1. 209. otvorena u MMSU-uProblematiziranje skulpture provlači se kroz cijelo Jandrićevo stvaralaštvo. Već je u svojim ranijim izlaganjima, dok je još bio student zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, skulptorske radove koncipirao na način da njima dokida granicu između crteža, slike i trodimenzionalnog predmeta težeći objektu kao temeljnom izražajnom mediju.

Objekti postavljeni u "Hrpu Anastazija" tematski su vezani uz sakralni objekt (crkva svete Stošije) koji predstavlja važan moment u autorovom životu i koji je poslužio kao poticaj i okidač za redefiniranje jednog muzejskog prostora te njegovo postavljanje u novi vizualni i značenjski kontekst.