U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka otvorena je gostujuća izložba videoradova “Tijela na pozornici – performans od kuće u doba karantene“ talijanskog kustosa Andree Continija, u suradnji s Teatro Linguaggicreativi.

Riječ je o projektu koji je započeo u prosincu 2019. godine, i to kao kazališna predstava koja je izvedena pred rasprodanim gledalištem dvije večeri zaredom u prostoru Teatro Linguaggicreativi u Milanu. Zbog velikog interesa publike, trebala je biti izvedena i ove godine, no zbog izbijanja pandemije koronavirusa u svibnju je u virtualnom obliku postavljena na online platformu, s precrtanim dijelom naziva “na pozornici”, sugerirajući njenu nedostupnost.

Izložba Tijela na pozornici performans od kuće u doba karantene (4)

Ideja za “Tijela na pozornici” nastala je kao rezultat traženja načina prikladnog za stvaranje umjetnosti u izmijenjenim okolnostima. Umjetnici su razdoblje kućne izolacije uklopili u vlastiti proces istraživanja i snimali kratke video forme s performansima.

Na izložbi Tijela na pozornici sudjeluju mladi i međunarodno poznati umjetnici, ujedinjeni izvanrednom situacijom, kao i prijekom potrebom da progovore o sadašnjem trenutku: Simone Berti, Ivo Bonacorsi, Sergio Breviario, Nicoló Bruno, Nemanja Cvijanović, David De Carolis, Giuseppe De Mattia, Andrea Di Cesare, Simone Falso, Cleo Fariselli, Flavio Favelli, Luca Francesconi, Chiara Gambirasio, Daniel Gonzalez, Katarzyna Kozyra, H.H. Lim, LIUBA, Natalia L.L., Michele Mariano, MASBEDO, Simona Migliori, Ruben Montini, Giovanni Morbin, Andrea Nacciarriti, Elena Nemkova, Giancarlo Norese, Silvia Pastoricchio, Pawel und Pavel, Ilaria Piccardi, Giusy Pirrotta, Aronne Pleuteri, Luigi Presicce, Giovanna Ricotta, Sara Rizzi, Camilla Rocchi e Riccardo Sebastiani, Alessandro Sciarroni, Marinella Senatore, Paolo Trotti, Anna Ulivi, Enzo Umbaca, Marcella Vanzo. Predstavlja ih kao i uvijek Andrea Contin, umjetnik i kustos.

Ulaz na izložbu je slobodan, a pogledati se može do 10. srpnja 2020.