Zajednički Manifest Komunističke partije ujedinjenog građanstva Rijeke umjetnički je projekt Riječanina Nemanje Cvijanovića, čija je distribucija kroz sustav odjela i ogranaka Gradske knjižnice Rijeka počela u ponedjeljak, 7. rujna 2020.

Projekt je ovo u kojem autor poklanja po jedno numerirano djelo odnosno po jedno otisnuto pojedinačno slovo Manifesta svim građankama i građanima Rijeke, a nastao je u bliskoj suradnji s dizajnerom Mariom Aničićem, u okviru programa Dopolavoro Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Svi zainteresirani građani i građanke u knjižnicama, dakle, mogu preuzeti po jedno numerirano djelo odnosno po jedno otisnuto pojedinačno slovo iz spomenutog Manifesta, s ciljem da se svakog 1. svibnja ujedinjuju u proslavi Praznika rada čitanjem, slaganjem i redistribuiranjem zajedničke revolucionarne knjige.

Zadaća je programa potaknuti svijest lokalne zajednice o osnovnim radničkim pravima i klasnim odnosima u društvu, kao i strategijama otpora i borbe za radnička prava aktivnim sudjelovanjem u razvoju mreže osviještenoga građanstva.

Zajednička knjiga služi kao osnova za buduća udruživanja i aktivistička djelovanja, pri čemu se otisnutim slovima iz Manifesta Riječanke i Riječani mogu koristiti u predstavljanju svojih stavova i obrani svojih prava u fizičkom i virtualnom, javnom i medijskom prostoru. 

Distribucijom grafičkih listova jedinstvene knjige, svjesno razgrađujemo tekst jednog od najvažnijih političkih dokumenata o klasnoj borbi u povijesti, i to na numerirane interpunkcijske znakove, slova i pojedine ključne riječi, kako bi otvorili mogućnost zajedničke suvremene reinterpretacije Marxovog i Engelsovog djela koje je godine 2013. registrirano kao vrijedno svjetsko nasljeđe u UNESCO-vom programu Sjećanje svijeta, rekao je ovom prilikom autor Nemanja Cvijanović.

Organizator programa je riječka udruga Drugo more, a financijski ga podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH, Ministarstvo turizma RH i Odjel za kulturu Grada Rijeke.

O autorima:

Nemanja Cvijanović je hrvatski multimedijalni umjetnik koji djeluje u polju video umjetnosti, fotografije, performansa i konceptualne umjetnosti. U svojim radovima Cvijanović se bavi propitivanjem društveno-političkih tema, uspostavljajući veze s događajima iz nedavne prošlosti, fasciniran fenomenom kolektivne memorije. Slikarstvo je diplomirao 1998. na Accademia di Belle Arti u Veneciji, a poslijediplomski studij Projektiranja i produkcije vizualnih umjetnosti završio je 2010. pri Facolta di Arte e Design u Veneciji. Za svoj umjetnički rad višestruko je nagrađivan. Do sada je na skupnim izložbama izlagao preko 170 puta u 12 zemalja (Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Italija, Francuska, Kina, Rusija, Velika Britanija, Švicarska, Koreja…), a samostalno pedesetak puta.

Mario Aničić je hrvatski grafički dizajner koji od 1999. godine kroz agenciju “_ured” radi na autorskim projektima komunikacijskog i medijskog dizajna iz područja kulturne i postindustrijske sociologije.  Član je ULUPUH-a – grafički dizajn i vizualne komunikacije, udruge Drugo more, Rijeka i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, Zagreb. Od 2003. zapaženo, pohvaljeno i nagrađivano izlaže radove grafičkog dizajna na domaćim i međunarodnim izložbama.

Kalendar događanja

Izložba
 • 27.06. – 09.07.
 • (19:00)

Putujuća izložba fotografija “Tokyo Before / After” u Kortilu

Izložba predstavlja profil Tokija kroz umjetnost fotografije, pri čemu se prizori iz 1930/1940-ih izlažu kao suprotnost onima nastalima nakon 2010. godine...

Detaljnije

Film
 • 06.07.
 • (21:00)

Dokumentarni filmovi u Društvenom centru Drenova

U sklopu manifestacije Ljeto na Drenovi u srijedu 6. srpnja u 21 sat u dvorištu Društvenog centra Drenova na adresi Drenovski put 138a, u suradnji s LFF-om možete pogledati dva kratkometražna dokumentarna filma....

Detaljnije

Književni susret
 • 07.07.
 • (20:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Dino Pešut u pothodniku ispod autoceste na Krnjevu

U četvrtak 7. srpnja u 20 sati u pothodniku na Krnjevu koji prolazi ispred autoceste, a u kojeg se ulazi iz Medovićeve ulice održat se novi susret iz ciklusa Knjiga na nezgodnim mjestima Gradske knjižnice Rijeka....

Detaljnije

Festival
 • 07.07.
 • (21:00)

Lela Kaplowitz Trio stiže na Festival Štikla

Cijenjena hrvatska jazz vokalistica sa svjetskim glazbenim iskustvom Lela Kaplowitz je nastupala u Madison Square Gardenu, Birdlandu i Blue Noteu u New Yorku, na mnogim prestižnim jazz festivalima te s vrhunskim jazz glazbenicima diljem sv...

Detaljnije

Koncert
 • 07.07. – 08.07.
 • (20:00)

LET 3 otvara Riječku zvečku

Veliko otvaranje festivala Riječka zvečka uz neprikosnovene vladare koncertnih pozornica - riječki Let 3...

Detaljnije

Koncert
 • 12.07.
 • (20:00)

Kultur Shock u Rijeci!

Atipični i politički bezobrazni sa sevdahom, punkom i rockom u savršenoj kombinaciji, u Rijeku dolaze nabrijani da bi vas ”kulturno šokirali”!...

Detaljnije