Međunarodni tjedan gluhih i nagluhih osoba u Rijeci tradicionalno znači i Film svima, program inkluzivnih projekcija filmova prilagođenih gluhim i nagluhim te slijepim i slabovidnim osobama udruge Filmaktiv koji ove godine obilježava 8. godišnjicu postojanja.

Film svima od 2016. organiziraju Filmaktiv, Udruga gluhih i nagluhih PGŽ te Udruga slijepih PGŽ osiguravajući pristup hrvatskim filmovima gluhim i nagluhim te slijepim i slabovidnim osobama koji su zakinuti za pristup filmu na hrvatskom jeziku. Svake godine zajednički odabiru naslove koji po prvi puta dobivaju inkluzivne dodatke — prijevode na hrvatski znakovni jezik i audiodeskripciju te organiziraju projekcije inkluzivnih filmova u projektom pokrenutom, prvom hrvatskom inkluzivnom kinu na otvorenom — u UGIN Filmskom vrtu smještenom u dvorištu Udruge gluhih i nagluhih PGŽ (Viktora Cara Emina 9, Rijeka).

Ove godine Film svima djeluje kao cjelogodišnji program osiguravajući pristup inkluzivnim naslovima široj publici, no Međunarodni tjedan gluhih i nagluhih osoba je prilika za premijerna prikazivanja novoprilagođenih naslova.

Film svima će biti održan 21. i 23. rujna u 10:00 u Dječjoj kući te 29. i 30. rujna u 20:00 u UGIN Filmskom vrtu.

Ovogodišnji program čine: animirani film Tonka će sutra, redateljice Morane Dolenc (Luma film) koji nas uči alatima protiv odgađanja; animirani filmski klasik, jedini hrvatski oskarovac — Surogat Dušana Vukotića (Zagreb Film) koji će proslaviti svoj 62. rođendan po prvi puta u inkluzivnom obliku, dostupan gluhim i nagluhim te slijepim i slabovidnim osobama; dva recentna naslova — obiteljski film, kinohit 2022. i 2023. godine Ljeto kada sam naučila letjeti, Radivoja Andrića (Kinorama) koji se kao i Punim plućima Radoslava Jovanova Gonza (Fade In) bavi temama života i smrti na topao i smiješan način te filmovi Kantrida, Luke Karla Kauzlarića (proglašen najboljim regionalnim filmom na ovogodišnjem Liburnia Film Festivalu) i Dnevni boravak, Maje Ležaja, koji su nastali u sklopu ovogodišnje Nove škole dokumentarnog filma udruge Filmaktiv te će nepunih mjesec dana po premijeri biti prikazane njihove inkluzivne verzije za gluhe i nagluhe te slijepe i slabovidne osobe.

Raspored projekcija:

Četvrtak, 21. 9. 2023., 10:00, Dječja kuća

Tonka će sutra, Morana Dolenc (Luma film) — zatvorena projekcija za škole

Subota, 23. 9. 2023., 10:00, Dječja kuća

Tonka će sutra, Morana Dolenc (Luma film) — uz prijave na: maja@filmsvima.com

Petak,  29. 9. 2023., 20:00, UGIN Filmski vrt

Dnevni boravak, Maja Ležaja (Filmaktiv)

Ljeto kada sam naučila letjeti, Radivoje Andrić (Kinorama)

Subota, 30. 9. 2023., 20:00, UGIN Filmski vrt

Surogat, Dušan Vukotić (Zagreb Film)

Kantrida, Luka Karlo Kauzlarić (Filmaktiv)

Punim plućima, Radislav Jovanov Gonzo (Fade In)

Program do kraja godine

Uz premijerno prikazivanje inkluzivnih verzija navedenih 6 filmova, Film svima do kraja godine planira premijerno prikazati i još 4 novoprevedena i novoprilagođena filma: 3 filmska klasika te jedan dokumentarni naslov čija će inkluzivna verzija slijediti distribuciju originalne verzije filma.

Neprekinutim radom posljednjih 8 godina, Film svima je osigurao prijevode i prilagodbe ukupno 51 naslova, među kojima i filmskih klasika poput H-8, Nikole Tanhofera te Vlaka u snijegu, Mate Relje. Svi prevedeni i prilagođeni filmovi su dostupni na Film svima Medijateci (www.filmsvima.com/medijateka).

Ulaz na projekcije u sklopu Film svima je slobodan, a za projekciju filma Tonka će sutra u subotu, 23. 9. 2023. je potrebno rezervirati mjesta na maja@filmsvima.com.

Film svima se provodi uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Rijeke, Hrvatskog audiovizualnog centra, Zaklade Kultura Nova i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Kalendar događanja

Predstava
 • 19.07. – 20.07.
 • (00:00)

Riječke ljetne noći: predstava „Leica format“ po romanu Daše Drndić

Hrvatska drama u suradnji sa studijem Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci...

Detaljnije

Koncert
 • 19.07.
 • (21:30)

The Frajle

The Frajle, koje će nastupiti u Rijeci u okviru Ljeta na Gradini, za sebe kažu kako pjevaju – srcem, što riječka publika uvijek prepozna i nagradi....

Detaljnije

Koncert
 • 21.07.
 • (20:30)

“30 let duše”, obljetnički koncert Karin Kuljanić i Mirjane Bobuš 

Povodom 30 godina glazbenog djelovanja, Karin Kuljanić, na Trsatskoj će gradini pozornicu dijeliti s Mirjanom Bobuš....

Detaljnije

Radionica
 • 23.07.
 • (18:00)

Ljetna priča iz Benčića: radionica „Poljoprivredna vježbenica #1“

Gdje zabiti prvu lopatu? Pitanje je to s kojim je počinjao svaki čovjek, a onda i civilizacija. Odgovor na to pitanje dat će nam vlasnica OPG-a Anino povrće, Ana Smokrović...

Detaljnije

Projekcija
 • 25.07.
 • (21:00)

Ljetna priča iz Benčića: inkluzivne projekcije ljetne večeri „Film svima“

GKR i Film svima ponovno udružuju snage i ovoga puta na veliko platno kina Benčić donose besplatne projekcije za sve nas...

Detaljnije

Koncert
 • 01.08.
 • (21:00)

Veliki open air koncert u Rijeci: dolaze Stoned Jesus i Dopelord!

Dobitna kombinacija zaraznih riffova i energičnog nastupa utjelovljuje omiljeni bend hrvatske publike, Stoned Jesus, koji dolazi na Podvežicu u četvrtak, 1.8. Povodom svoje jubilarne turneje kojom obilježavaju 15 godina postojanja, prid...

Detaljnije