U sklopu Festivala inkluzivne scene Rijeka na Trgu Riječke rezolucije češka umjetnica s invaliditetom, Markéta Stránská, izvela je plesnu predstavu “FLY!” Riječ je o prvoj izvedbi u sklopu HKD-ovog Port of Dance programa, koji čini selekcija predstava s ovogodišnjeg Spring Forward festivala suvremenog plesa koji se zbog pandemije održao online.

FLY! je fizičko životno iskustvo s jednom nogom, jednom protetskom nogom i dvije štake. Ovaj solo Markéte Stránske, ujedno i njezin koreografski debi iz 2018., naglašava činjenicu da svaka različitost nudi niz mogućnosti i jedinstvene fizičke i mentalne putove. Svaka prepreka prigoda je da probudimo našu maštu.

Predstava FLY Markéta Stránska (2)

Invaliditet kao izazov a ne ograničenje

Markéta Stránská (1979) je koreografkinja, izvođačica i fizioterapeutkinja sa sjedištem u Hradec Královu u Češkoj. Inspirirana je plesom još od djetinjstva. Markéta uglavnom surađuje sa DNO Theatre, poznatim lokalnim kazalištem u Hradec Královu, a dvije je godine članica neprofitne organizacije Clown Doctor koja pomaže donijeti radost i humor u zdravstvene ustanove. Od 2012. godine članica je češke scene suvremenog plesa, redovito sudjeluje na satovima i radionicama suvremenog plesa te nastupa. Markéta trenutno radi na novom projektu u suradnji s francuskim koreografom, plesačem, učiteljem i filmašem Jeanom Gaudinom. Zahvaljujući svom solo projektu, a nadahnuta drugim projektima iz Velike Britanije i Njemačke, i dalje razvija domaću i međunarodnu mrežu umjetnika s invaliditetom.

Spring Forward festival u organizaciji HKD-a na Sušaku i plesne mreže Aerowawes, kao dio projekta Europske prijestolnice kulture, krajem travnja u Rijeku i Opatiju trebao je dovesti 300-injak plesnih profesionalaca koji su kroz 3 dana trebali izvesti 22 predstave. No zbog situacije s koronavirusom, festival se u potpunosti preselio online.