Nakon gotovo sedam godina otezanja, za što je dobrim dijelom kriva prethodna uprava, dovršenjem natječaja za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja za uređenje područja Delte i luke Baroš Lučka uprava Rijeka i Grad Rijeka napravili su veliki iskorak ka transformaciji lučkih područja Delte i Porto Baroša u novo, urbano središte grada.

Lučka uprava Rijeka i Grad Rijeka sklopili su 4. srpnja 2013. godine Sporazum o provedbi postupka Natječaja, kao zajedničke nabave. Oglasi o raspisu natječaja objavljeni  su 5. srpnja 2013. godine, a rok za predaju natječajnih radova je istekao s 22. listopada 2013. godine.

Na javni, međunarodni, otvoreni, u jednom stupnju, anonimni, anketni natječaj za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja za uređenje područja Delte i luke Baroš u Rijeci, što su ga raspisali Lučka uprava Rijeka i Grad Rijeka a provelo Društvo arhitekata Rijeka, pristiglo je 56 radova, od čega 24 stranih.

Za ocjenu natječajnih radova formiran je Ocjenjivački sud u sastavu: Elia Zenghelis, arhitekt, GRE, ovlašteni arhitekt, Srđan Škunca, Grad Rijeka, arhitekt, HR, Vedran Mimica, arhitekt, HR/USA, Pippo Ciorra, arhitekt, ITA, ovlašteni arhitekt, Vasa Perović, arhitekt, SLO, ovlašteni arhitekt, dr.sc.Vlado Mezak, Lučka uprava Rijeka, ravnatelj i Maroje Mrduljaš, arhitekt, HR. Ocjenjivački sud dodijelio je tri jednakovrijedne prve nagrade u iznosu 200,000,00 kuna i jedno posebno priznanje.  

Prve jednakovrijedne nagrade dobili su: Studio 3LHD d.o.o., iz Zagreba,  Porticus d.o.o. za projektiranje, Split, njiric+arhitekti d.o.o./Prof. Hrvoje Njirić , dok je posebno priznanje dobio rad grupe autora: Matteo Ghidoni, arhitekt, Venezia, Italija, Caterina Gerolimetto, krajobrazna arhitektica, Verona, Italija, Eduard Katačić, arhitekt, Split, Hrvatska,  Ivana Katurić, povjesničar umjetnosti – urban management, Dugi Rat, Hrvatska.

Nakon gotovo sedam godina otezanja, za što je dobrim dijelom kriva prethodna uprava, dovršenjem natječaja za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja za uređenje područja Delte i luke Baroš Lučka uprava Rijeka i Grad Rijeka napravili su veliki iskorak ka transformaciji lučkih područja Delte i Porto Baroša u novo, urbano središte grada. Komentirajući natječaj gradonačelnik Obersnel je naglasio kako je čitav niz obalnih gradova, od Genove, Baltimora, Lisabona, Barcelone, Osla, Malmoa i drugih uređenjem neiskorištenog lučkog područja dobio sasvim drugačije vizure i nove sadržaje, što bi se trebalo dogoditi i s Rijekom.

„Premda se ne može govoriti o klasičnoj transformaciji starih lučkih skladišta, jer su ona dijelom još u funkciji luke koja se nema gdje širiti, područje Delte u cijelosti se može pretvoriti u novi dio grada namijenjen građanima, u kojem će se nalaziti razni sadržaji. Taj projekt otvorit će nove investicije vrijedne više stotina milijuna Eura i stvoriti nova radna mjesta”, kazao je gradonačelnik zaključivši činjenicom da se u realizaciji ovog projekta bespotrebno izgubilo 5-6 godina jer za realizaciju ovog projekta nije bilo razumijevanja od strane bivšeg ravnatelja Lučke uprave Rijeka, što se uostalom vidi i u drugim uspješnim potezima koje je napravila nova Lučka uprava.

Pročelnik Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem, Srđan Škunca kratko je pojasnio specifičnosti svakog od tri nagrađena rješenja. Rad Studija 3LHD d.o.o., iz Zagreba je kombinacija parkovnog nastavka Delte i korištenje parkovne površine uz variranje urbanih blokova. Porticus d.o.o. za projektiranje, Split ponudio je rješenje koje polazi od ekonomskih i povijesnih elemenata obogaćujući Deltu kanalima s vodom, dok je njiric+arhitekti d.o.o./Prof. Hrvoje Njirić ponudio temu bloka, odnosno blokova sadržaja uz jednu dijagonalu koja asocira na lukobran koji se nekada nalazi na tom  području koje je kasnije nasipano.  

Nakon gotovo sedam godina otezanja, za što je dobrim dijelom kriva prethodna uprava, dovršenjem natječaja za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja za uređenje područja Delte i luke Baroš Lučka uprava Rijeka i Grad Rijeka napravili su veliki iskorak ka transformaciji lučkih područja Delte i Porto Baroša u novo, urbano središte grada. “Rad talijanskih arhitekata pohvaljen je jer predstavlja Deltu sa teorijskog aspekta u novoj morfologiji. Riječ je o radu koji u suštini predstavlja čitav niz sličnih radova koji nisu bili uvjerljivi u smislu provedivosti ideje, kazao je Škunca te naglasio kako se nagrađene radove  ne smije gledati kao gotova rješenja. Odabrana su tri rješenja koja će se putem natječaja ponuditi budućim ulagačima. Odabrani developer će sam odabrati rješenje za koje smatra da je najpovoljnije i osim što će ga financirati, moći će ga i nadograđivati te obogaćivati, nakon jave rasprave.

Ravnatelj Lučke uprave Vladmir Mezak je kazao kako je od potpisa sporazuma sa Gradom Rijeka u samo šest mjeseci proveden natječaj i odabrana tri rješenja, što je potvrda da se sve to moglo i puno ranije napraviti. Napravljena je i konzervatorska podloga, provedeno ispitivanje tla na Delti te izrađen geotehnički elaborat. “Cijelu se godinu radi na upisu zemljišno – knjižnih čestica kako bi se uklonile sve prepreke i samo se čeka skora izmjena Zakona o pomorskom dobru kako bi se , najvjerojatnije u prvom kvartalu iduće godine, raspisao natječaj za investitora.

Nakon raspisa natječaja u roku od 5-6 mjeseci dobit ćemo budućeg investitora. Lučkoj upravi u interesu je da se cjelokupni projekt ekonomski realizira, a jedan od elemenata vrednovanja ponuda bit će i rok realizacije”, kazao je Mezak. Kao prvi segment uređenja Delte izdvojena je luka Baroš koja se može za kraće vrijeme realizirati.

Što se tiče projekta Delte, odlučeno je da to bude jedan natječaj za cjelovito rješenje u fazama kazao je gradonačelnik Obersnel te zaključio kako su iskustva drugih gradova pokazala da se takvi projekti realiziraju u prosjeku u razdoblju od 10-20 godina.

Nakon gotovo sedam godina otezanja, za što je dobrim dijelom kriva prethodna uprava, dovršenjem natječaja za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja za uređenje područja Delte i luke Baroš Lučka uprava Rijeka i Grad Rijeka napravili su veliki iskorak ka transformaciji lučkih područja Delte i Porto Baroša u novo, urbano središte grada. Transformacija Delte i Porto Baroša dio je Rijeka Gateway projekta, projekta kojim se razvija riječki prometni pravac, posebno riječka luka, a prenamjenom lučkih područja Rijeka se dodatno otvara prema moru i grad dobiva nove atraktivne sadržaje. Na području Porto Baroša je, među ostalim, planirana izgradnja nautičkog centra odnosno marine. Sjeverni dio Delte postat će gradski park, a središnji i južni transformiraju se u novu urbanu cjelinu sa stambenim, poslovnim, kulturnim i javnim sadržajima.
 
Delta i Luka Baroš Generalnim urbanističkim planom utvrđeni su kao dijelovi riječkog waterfronta. Waterfront je noviji planerski pojam kojim se želi dati naglasak na značenje planiranja i razvijanja kontaktnih površina uz vodu općenito, tj. uz more, rijeke i jezera. Ovisno o površini obuhvata kao i veličini grada mnogi se waterfrontovi planiraju kao atraktivne lokacije s jedinstvenim građevinama poput primjerice, akvarija u Genovi.

Kalendar događanja

Izložba
 • 04.12. – 20.12.
 • (00:00)

Izložba fotografija „Krajolici sjećanja u grafitima“ u Exportu

Izložba predstavlja fotografije koje su snimili istraživačica i istraživači koji rade na području bivše Jugoslavije: Roswitha Kersten-Pejanić, Vjeran Pavlaković, Eric Ušić i Kevin Kenjar...

Detaljnije

Predstava
 • 21.11. – 06.12.
 • (23:30)

Online predstava ‘Labirint’

‘Labirint’ je dirljiva životna drama koja publici pruža rijedak uvid u nevjerojatan um čovjeka zarobljenog u društvu koje nije dostatno evoluiralo....

Detaljnije

Izložba
 • 02.12. – 15.12.
 • (17:00)

Izložba “Naturalna semantika” Azre Svedružić i Demirela Pašalića

Naturalna semantika multimedijalna je izložba koja istražuje mogućnost dijaloga između prirode ljudi, prirode djela i prirode...

Detaljnije

Stand-up
 • 05.12.
 • (16:30)

LAJNAP: Samo crnjaci

Ne propustite poslušati crne fore koje su za vas pripremili LAJNAPovci Aleksandar Curać Šarić, Saša Turković, Vlatko Štampar i Goran Vugrinec...

Detaljnije

Predavanje
 • 07.12.
 • (13:00)

Online predavanje Roka Kranjca: Mogu li (društvene) igre mijenjati svijet?

Dizajner, aktivist i novinar Rok Kranjc održat će prvo predavanje u sklopu virtualnog Festivala održivosti - Nova pravila igre...

Detaljnije

Predstava
 • 07.12. – 08.12.
 • (20:00)

Predstava fizičkog kazališta Ivane Peranić „Pusta zemlja“

Nova predstava Ivane Peranić bavi krizom moderne civilizacije i svijesti, automatizacijom društva i kidanjem veza između pojedinca i zajednice...

Detaljnije