Huliganstvo na ženskom nogometu

15.11.2010.

Na sreću, ubijen jedino nogomet

Autor: Gordana Hajtic

„U prvom kolu prvenstva Brođanke su poražene od Rijeka Jack Pota rezultatom 3:0, te će za sedam dana vjerojatno pokušati svim silama Riječankama vratiti „milo za drago“ Ovom se rečenicom završio naš prošlotjedni izvještaj. U ovom trenutku uistinu bi voljeli da se iz kluba iz Slavonskog Broda nisu toliko potrudili. Ne zbog poraza, porazi su sastavni dio sporta, sastavni dio nogometne igre, koja je čini se u ŽNK Viktorija, to prestala biti.

Obiteljsko nasilje

U petnaestoj minuti susreta igračica Rijeka Jack Pota unutar šesnaest metara na upućeni udarac igračice Viktorije, reagirala je zaštitivši grudi rukama. Lopta je udarila u ruke, što je glavnom sucu Rajkoviću iz Slavonskog Broda, bio dovoljan razlog za dosuđivanje kaznenog udarca za domaće nogometašice. Realizacijom jedanaesterca Brođanke su postavile konačan rezultat utakmice 1:0.

No da je to bila jedina pogreška suca, na kraju susreta sportski bi se priznao nesretni poraz. Međutim, sustavnim prekidanjem igre, te kažnjavanjem gostujućih igračica s četiri žuta kartona (koliko ih nisu skupile u prethodnih sedam kola ukupno) namjernim izazivanjem nervoze na terenu, domaći je sudac uz pomoć linijskih kolega, od kojih je jedan također iz Slavonskog broda, uspio jučer ubiti utakmicu. Ubiti nogomet i sve ono što djevojke iz ŽNK Rijeka Jack Pot uistinu shvaćaju igrom, onom koju vole... Nogometnom.

Kraj susreta odsviran je dvije minute ranije što će također ostati kao još jedna u nizu nerazumljivih sučevih odluka. Naime, s obzirom na dva duža prekida tijekom igre u kojima se ozlijeđenim igračicama ukazivala pomoć, za očekivati je bila nadoknada minutaže po isteku regularnih 45 minuta, no sučev je zvižduk susret prekinuo u 43. minuti igre, nakon čega se dogodio incident koji je zakucao čavao u lijes ovog sportskog događaja.

Ispred svlačionica je došlo do verbalnog sukoba između jednog „navijača“ domaće Viktorije i pomoćnog trenera Rijeka Jack Pota. Isti se „navijač“ tijekom cijelog susreta, suprotno sportskim pravilima nalazio preblizu terenu, što su mu suci susreta cijelo vrijeme tolerirali, a što je on zahvalno koristio provocirajući i vrijeđajući klupu gostujućeg tima. I kao da to nije bilo dovoljno, ovaj je „ljubitelj sporta“ po koncu susreta nastavio častiti Riječane epitetima kao što su „komunjare, Jugoslaveni, i nepopravljivi pripadnici CK“.

Sukob je prešao u naguravanje, i unatoč nekolicini osoba koje su pokušale smiriti strasti, „navijač“ je uspio udarcem šakom u glavu oboriti pomoćnog trenera Gorana Vrbanića, pri čemu je Goran na neko vrijeme ostao bez svijesti. Po dolasku hitne pomoći, prevezen je na hitni trakt gdje mu je utvrđen potres mozga, a s nekoliko šavova sanirana mu je i ozljeda usnice koju je zadobio prilikom udarca. O svemu je izvještena i policija koja je obavila očevid i sastavila službeni zapisnik. Po povratku u Rijeku, u kasnim noćnim satima Goran Vrbanić je prebačen u KBC Sušak radi eventualne daljnje obrade.

Na kraju svega ostaje jedno jedino pitanje... ČEMU?

Rijeka Jack Pot

Nedjeljno je jutro u centru Rijeke bilo mjestom generacijskog susreta. Dok su mnogi mladi ljudi nakon subotnjeg izlaska put svojih domova kretali na počinak, sportašice ŽNK Rijeka Jack Pota okupile su se kako bi u veselju sjele u autobus, i krenule na višesatno putovanje na sportski susret u Slavonski Brod. Netko će možda reći kako je to njihov izbor, i bio bi u pravu. No da li su ove mlade sportašice osim sporta izabrale i to da budu šikanirane, omalovažavane, vrijeđane, i to samo zato jer su iz drugog grada? Njihov izbor je sport, zdrav život, druženje, nikako ne atmosfera u kojoj ih se izlaže svađi, neprijateljskoj ozračju, pogrdama, prijetnjama, udarcima, nasilju…  a sa svojim su klubom u Slavonskom Brodu doživjele sve to.  

No nitko, baš nitko, tim djevojkama ne smije ubiti ono što vole, i radi čega svoje vikende druženja i izlazaka odriču u korist sporta. Ni neki nadobudni sudac u službi nekog klupskog čelnika, ni neki rabijatni navijač koji se propustom tog istog kluba nije smio nalaziti blizu terena, a koji je jednog sportskog djelatnika pred uplakanim i prestravljenim djevojkama srušio u nesvijest.

Nije ovo klasičan nogometni izvještaj. Netko se dobro potrudio da ne bude, pa niti ne može biti. Teško se skoncentrirati na činjenice dok su pred očima i dalje gore opisani prizori, bol i neizrečena ljutnja koju stvara nemoć da se odupreš nasilju.

No ljutnja i bol će proći, a ostat će žalosna spoznaja kako ovo nije slučajnost. Bila bi da se desila prvi put, ili drugi. No Rijeka Jack Pot je u svoje tri prvoligaške sezone na gostovanjima u Slavonskom Brodu svaki put iznova šikanirana, kako na terenu, tako i oko njega. Dvije sezone unazad, svjedočili smo skidanju registarskih pločica s kombija a potom i kamenovanju igračica začinjenog urlikanjem s tribina kojim su djevojke iz Rijeke opjevali stihovima o „šugavoj Rijeci punoj Srba“. Iako je i tada upućen prigovor povjereniku HNS-a, čini se kako Zakon o sprječavanju nasilja na stadionima, kod lokalnih nogometnih šerifa u Slavonskom Brodu nije na snazi. Ipak, svaki put se u Slavonski Brod putuje s nadom da će sve biti OK, i da će se dogoditi jedino važno; nogomet.

No usprkos dobroj volji i ljubavi prema sportu, ovoga su puta klub i igračice zabrinute za svoju sigurnost. S pravom, jer samo zahvaljujući prisebnošću trenera Milanovića koji je u nedjelju pravovremeno reagirao pružanjem prve pomoći ozlijeđenom Goranu Vrbaniću, četrnaestog studenog u Slavonskom Brodu ubijen je srećom - jedino nogomet. 

 

Žnk Rijeka Jack Pot obratit će se nadležnim tijelima glede sramotnog suđenja na  nedjeljnoj utakmici, događajima oko utakmice, te propustima u organizaciji kojih je bilo, a koje ovdje nismo naveli. Kako prema trenutnim informacijama HNS nije posebno zainteresiran za događanja na jednom hrvatskom prvoligaškom nogometnom susretu, jer naravno radi se tek o ŽENSKOM nogometu,  ŽNK Rijeka Jack Pot uputiti će dokumentaciju i očitovanje onome tko ženski nogomet potiče i kome je ženski nogomet ipak bitan - UEFFA-i.

 

Čestitke igračicama oba kluba koje su unatoč svemu, na terenu ostale korektne i profesionalno odigrale utakmicu.

Tagovi:
Sviđa se korisniku:

Ukupno <3: 2