Djevojčice diljem Hrvatske od ožujka će imati priliku sudjelovati u programu UEFA Playmakers i zavoljeti nogomet kroz inovativne i zabavne treninge koji prate radnju najpopularnijih Disneyjevih animiranih hitova.

UEFA Playmakers je paneuropski program za promociju ženskog nogometa koji je nastao u suradnji između Uefe i Disneyja te koji Hrvatski nogometni savez od 1. ožujka uvodi i u Hrvatsku. Program je namijenjen djevojčicama u dobi od 5 do 8 godina te je prilagođen i onim djevojčicama koje nikada prije nisu igrale nogomet ili sudjelovale u nekom sportu.

Program ima jedinstven pristup koji je baziran na znanstvenim istraživanjima Uefe i Sveučilišta Leeds Beckett te je fokusiran na naraciju, glumu, maštu i dječju igru kao glavne elemente u poticanju djevojčica na igranje nogometa i razvijanje motorike te fizičkih vještina.

U Hrvatskoj će se program odvijati tijekom 2022. i 2023. godine te će ukupno biti organizirana četiri izdanja. Prvo izdanje, koje kreće u ožujku 2022. godine, pratit će radnju animiranog filma Snježno kraljevstvo 2.

Svako izdanje programa sastojat će se od deset treninga, za vrijeme kojih će djevojčice utjeloviti likove iz Disneyjevih najpopularnijih animiranih filmova poput Snježnog kraljevstva i Izbavitelja te učiti temeljne nogometne vještine.

Program će biti održan u čak 30 nogometnih centara u Hrvatskoj kako bi u njemu mogle sudjelovati djevojčice iz svih krajeva – treninzi će se održavati u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Dubrovniku, Čakovcu, Ivancu, Karlovcu, Kašteli, Koprivnici, Lepoglavi, Metkoviću, Požegi, Pregradi, Puli, Slavonskom Brodu, Velikoj Gorici, Vinkovcima, Zadru i Županji.

Treninzi će se u većini nogometnih centara odvijati na terenima i/ili u dvoranama ženskih nogometnih klubova kako bi se djevojčice nakon sudjelovanja u programu UEFA Playmakers mogle priključiti ženskim nogometnim klubovima te nastaviti igrati nogomet.

Prvo izdanje programa počinje u ožujku te roditelji već danas mogu prijaviti svoje djevojčice na treninge putem poveznice. Drugo izdanje počet će u svibnju ove godine, dok će treće i četvrto izdanje biti organizirano na jesen 2022., odnosno proljeće 2023. godine.

(Foto: Drago Sopta/HNS press)