Već ovog petka, 26. studenog, organiziraju otvorenu uvodnu radionicu psihodrame za sve koji žele isprobati ovu fascinantnu metodu nastalu na razmeđu psihologije i kazališta.

Radionica je i poziv za upis u redovni program “Psihodrama i kreativnost” koji će u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku voditi slovenski psihodramski psihoterapeut i seksolog Jaka Sotlar svakog drugog petka u terminu 19:30 – 22h.

Voditelj Jaka Sotlar / Foto: Kolektiv Igralke, press materijal

Voditelj Jaka Sotlar / Foto: Kolektiv Igralke, press materijal

Nego, što je to psihodrama? Osnivač psihodrame, Jacob L. Moreno, u svojem je radu spajao psihologiju i kazalište spontanosti, a danas je psihodrama svjetski priznata psihoterapijska metoda koja koristi dramske metode za istraživanje interpersonalnih odnosa i unutarnjeg svijeta pojedinca. Psihodrama je vrsta interaktivne predstave u kojoj protagonist odigrava uloge svog života. Polaznici će koristiti elemente igre za spontanu dramatizaciju scena iz vlastitih života, pri čemu mogu istraživati svoju sadašnjost, prošlost i vizije budućnosti, situacije koje su se dogodile (ili su se mogle dogoditi, a nisu), izgovorene i neizgovorene misli i osjećaje, želje, fantazije, snove. Psihodrama se bavi svim aspektima života te je primjerena kako za specifične poteškoće (anksioznost, depresija, psihosomatske bolesti, svakidašnji stres, gubici), tako i za općeniti osobni rast.

Ovaj program nije tečaj glume ili klasična kazališna skupina, pa tako za sudjelovanje nije potrebno nikakvo kazališno iskustvo. Na sudjelovanje su pozvani svi koji se žele naučiti bolje izraziti, stupiti u dublji kontakt s vlastitim tijelom i emocijama, prepustiti se improvizaciji “ovdje i sada” te razvijati spontanost i kreativnost.

Voditelj psihodrame je psihodramski psihoterapeut i seksolog Jaka Sotlar iz Slovenije, član Slovenskog krovnog saveza za psihoterapiju (SKZP) s Europskim certifikatom iz psihoterapije (ECP). Završio je petogodišnju edukaciju iz psihodrame u Zagrebu te diplomski studij seksologije na Sveučilištu Alcala de Henares u Madridu. Dodatno stručno osposobljavanje stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani (dvogodišnji studij sistemske psihoterapije) te na pojedinačnim stručnim radionicama iz različitih psihoterapijskih pravaca (Gestalt, jungovska analiza, tjelesno orijentirana psihoterapija). Već niz godina vodi psihodramske radionice u Sloveniji i Italiji te ima kontinuirane psihoterapijske grupe, individualne i partnerske psihoterapije u Sloveniji te u Rijeci (psihodrama.si/hr).

Kontakt za prijavu i više informacija: jaka.sotlar@gmail.com, Facebook stranica Kolektiva Igralke