Na konferenciji za medije u Središnjem odjelu “Filodrammatica” Gradske knjižnice Rijeka, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković i predsjednik Prosudbenog povjerenstva Aleksandar Mijatović obznanili su dobitnike Književne nagrade Drago Gervais za 2021. godinu.

U kategoriji neobjavljenog rukopisa pobjednik je naslov “Praznina” autorice Dore Šustić iz Rijeke, a u kategoriji najboljeg objavljenog književnog djela na nekom od idioma čakavskoga narječja hrvatskoga jezika pobijedila je zbirka pjesama Eveline Rudan, “Smiljko i ja si mahnemo” (balada na mahove), Fraktura, Zaprešić (2020). Rudan je rodom iz Pule, a živi i radi u Zagrebu.

Na ovogodišnji javni poziv Grada Rijeke za dodjelu nagrade “Drago Gervais” za iznimna postignuća na području književnog stvaralaštva, pristiglo je 87 rukopisa u konkurenciji za nagradu za najbolje neobjavljeno književno djelo te 6 prijedloga tiskanih knjiga za nagradu za najbolje objavljeno književno djelo na nekome od idioma čakavskog narječja, objavljeno u protekle dvije godine.

Odluku je donijelo povjerenstvo u sastavu: Aleksandar Mijatović, Ivica Prtenjača, Vlado Simcich, Milorad Stojević i Darija Žilić.

Prosudbeno povjerenstvo također je jednoglasno pohvalilo rukopise: “Klepsidra” Dražena Katunarića (Zagreb) te “Nesretni Luka Tančulović i druge pripovijetke” tora Lovre Rončevića (Zadar) u kategoriji proze; “Divlja nježnost”, autora Franka Sorića (Zadar), “Novi raspored”, autorice Ane Galant (Rijeka) i “ISTINA nedjeljom i drugim danima”, autorice Katje Grcić (Zagreb) u kategoriji poezije.

Za objavljena djela na nekom od idioma čakavskog narječja pohvala ide: Lori Tomaš, za “Slani mrak”, Hena com, Zagreb (2020), Vjekoslavi Jurdani, “Pašta i fažol”, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Pula, Naklada Kvarner, Rijeka, Gradska knjižnica, Crikvenica (2019), Dragici Stanić, “Štorije z Kastafšćini i okole”, Udruga Čakavski senjali, Kastav (2020) i Vlasti Sušanj Kapićevoj, “Krunica od versi”, Naklada Kvarner, Novi Vinodolski (2021).

Gradska knjižnica Rijeka provodi natječaj za Književnu nagradu “Drago Gervais” od 2005. godine, a dodjeljuje je Grad Rijeka u kategoriji najboljeg neobjavljenog rukopisa na hrvatskom jeziku (roman, zbirka pjesama, zbirka novela, drama i drugo) i u kategoriji najboljeg objavljenog djela na čakavskom. Nagrada u obje kategorije sastoji se od novčane nagrade i posebnog priznanja, a proces izbora i objave djela vodi Gradska knjižnica Rijeka. Riječ je o jednoj od najstarijih hrvatskih književnih nagrada pokrenutoj još 1962. godine.