Na platou ispred Robne kuće Gornja Vežica u Rijeci jučer je održan novi susret iz ciklusa Gradske knjižnice Rijeka “Knjiga na nezgodnim mjestima”. Ovaj put druženje je proteklo u duhu poezije jer je gošća bila Monika Herceg, jedna od najpopularnijih i najpriznatijih suvremenih hrvatskih pjesnikinja, a razgovor je moderirao književnik i glazbenik Zoran Žmirić.

Novom programu Gradske knjižnice Rijeka, Herceg se priključila kako bi promicala čitanje, osobito poezije. Dotaknula se različitih književnih tema, ali i onih općeljudskih, spomenuvši i situaciju u rodnoj joj Petrinji koja je, kako kaže, i prije potresa bila mjesto otežanih životnih prilika.

Monika Herceg rođena je 1990. u Sisku, a srednju školu završila je u Petrinji. Godine 2017. dobila je nagradu Goran za mlade pjesnike za najbolji debitantski neobjavljeni rukopis “Početne koordinate”, zbirka je objavljena 2018. godine, a potom nagrađena i Kvirinovom nagradom za mlade pjesnike, nagradom “Fran Galović” za najbolje književno djelo na temu zavičaja i/ili identiteta, nagradom Slavić za najbolji prvijenac objavljen 2018. godine i međunarodnom nagradom Mostovi Struge. Iste je godine dobila i nagradu Na vrh jezika za najbolji neobjavljeni rukopis, a knjiga naslova “Lovostaj” objavljena je 2019.

Pjesme su joj objavljene u različitim časopisima i prevedene na nekoliko jezika, a nedavno joj je izbor pjesama objavljen i na francuskom jeziku (“Ciel sous tension”, L’Ollave, 2019.)

Program “Knjiga na nezgodnim mjestima” Gradske knjižnice Rijeka kroz inovativni sadržajni, prostorni i tehnološki okvir konceptualizira domaću književnost i publicistiku održavanjem tematskih susreta s književnim i stručnim autorima na nesvakidašnjim urbanim lokacijama na riječkom području.

Idući književni susret održat će se u četvrtak, 26. 8. u 19 sati na kraju Ulice Milutina Barača odnosno ex-Industrijske ulice, a gost je poznati hrvatski psihijatar Robert Torre.