U četvrtak 23. srpnja, djeca iz Rijeke postaju bogatija za jedno vrlo posebno igralište. Na jednoj od najdražih gradskih šetnica, Molo longu, otvorit će se dječje igralište s najljepšim pogledom na središte grada. Kreativni studio Benussi & the Fish stvorio je ovu veselu instalaciju naziva Balthazarov Uragan tik pored starog broda koji krije mnoge zanimljive priče. Parobrod Uragan sagrađen je prije otprilike 130 godina, pretpostavlja se u Hamburgu. U Rijeci je vjerojatno služio za sakupljanje otpada s brodova i gatova, a nakon 2. Svjetskog rata, zahvaljujući prostranom krmenom dijelu na kojem su se mogli smještati razni strojevi, poslužio je za obnovu ratom porušene Riječke luke.

Nakon toga je mijenjao vlasnike i bio korišten za različite poslove, od geoloških istraživanja morskog dna, do snimanja velikih filmskih uspješnica kao što su Vjetrovi rata i Put oko svijeta u 80 dana. Na žalost, s vremenom je bio zapušten te je uslijed nevremena potonuo u luci Porto Baroš. Kasnije je izvađen iz mora i odložen na tada neizgrađeni dio obale gdje je bio prepušten propadanju, dok stručnjaci i entuzijasti nisu prepoznali njegovu povijesnu vrijednost.

Balthazarov Uragan (autor GEOARHEO)

Balthazarov Uragan (autor GEOARHEO)

Sada je brod Uragan sačuvan, dobio je svoje mjesto na lukobranu te je izabran za lokaciju ove umjetničke instalacije, kako bi brodu djeca pravila društvo, a i kako bi se skrenula pažnja na jedinstveni pogled na Rijeku. Upravo su taj pogled i atmosfera lučkog grada poslužili kao inspiracija za izgled Balthazargrada iz poznatog crtića Profesor Balthazar. Kako bi se djeca što bolje zabavljala, autori su posebno pazili da igranje na ovom novom igralištu zaokupi različita osjetila.

Ovi zaigrani radovi dio su suradnje programskih pravaca Dječja kuća i Slatko i slano, u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a projekt se ne bi realizirao bez podrške Poslovnog kluba PartneRI, riječke filantropske organizacije.

Cirkus Toboganius

Cirkus Toboganius

Otvorenje Balthazarovog Uragana održat će se 23. srpnja 2020. u 19 sati, nakon čega će se zainteresirani moći uputiti na obilazak lučkog akvatorija brodom, u posebnom izdanju Antiturističke ture, programa koji je na otvorenju Rijeke – Europske prijestolnice kulture polučio izuzetan uspjeh i interes. Autor ovog projekta je Žak Valenta, koji će Antiturističku turu brodom voditi zajedno s Elenom Brumini.

Oni koji ipak ostanu na obali, moći će se zabaviti uz plesnjak i glazbu koju će odabrati DJ Sun Matt ili uz posebno, završno izdanje našeg super zabavnog Tower Cirkusa Toboganiusa pod dizalicama na Molo longu.

Program kod Balthazarovog Uragana (Molo longo, iza zgrade dezinsekcije):

19:00 Svečano otvorenje Balthazarovog Uragana
19:15 do 22:00 nastup DJ Sun Matta – distancirani plesnjak za male i velike
19:15 do 20:20 Antituristička tura brodom – 1. vožnja* (polazak kod broda Uragan i povratak na istu lokaciju)
20:30 do 21:35 Antituristička tura brodom – 2. vožnja* (polazak kod broda Uragan i povratak na istu lokaciju)
*Ulaznice za Antiturističke ture brodom će se od 13. srpnja moći besplatno preuzeti u Informativnom centru Grada Rijeke RI INFO, a bez njih neće biti moguć ulaz na brod.

Program kod dizalica na Molo longu:

18:30 do 19:00 – Završni koncert polaznika Radionice uradi sam i tradicionalnih instrumenata
19:15 do 20:25 – Tower Cirkus Toboganius (nastupaju: Marko The Clown, Nives Soldičić, Otto il Bassoto) – 1. nastup
20:30 do 21:30 – Tower Cirkus Toboganius (nastupaju: Marko The Clown, Nives Soldičić, Otto il Bassoto) – 2. nastup

Ulaznice

Organizatori programa su DeltaLab – Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam (Sveučilište u Rijeci) i Rijeka 2020, a osmišljavanje i realizaciju ove instalacije financijski je omogućio Poslovni klub PartneRi.

Ulaznice za Antiturističke ture brodom će se od 13. srpnja moći besplatno preuzeti u Informativnom centru Grada Rijeke RI INFO, a bez njih neće biti moguć ulaz na brod.

Radno vrijeme Informativnoga centra Grada Rijeke: od ponedjeljka do petka od 8.00 – 20.00 sati, a subotom od 9.00 – 13.00 sati.

Kada?

23.07.2020.
19:00

Kalendar događanja

Izložba
 • 26.01. – 06.02.
 • (17:00)

Izložba radova novih članova riječkog HDLU-a

U Galeriji Juraj Klović predstavljaju se radovi osmero novoprimljenih članova riječke podružnice Hrvatskog društva likovnih umjetnika...

Detaljnije

Književni susret
 • 27.01.
 • (12:00)

Predstavljanje knjige „Mi, djevojčice iz Auschwitza“

“Mi, djevojčice iz Auschwitza” potresna je ispovijest sestara Andre i Tatiane Bucci, koje su kao djevojčice od četiri i šest godina iz Rijeke odvedene s obitelji u koncentracijski logor Auschwitz II – Birkenau...

Detaljnije

Predstava
 • 27.01.
 • (19:30)

Premijera Mascagnijeve opere “Cavalleria rusticana”

„Cavalleriu rusticanu” na scenu donosi riječka Opera u režiji ljubimca svih ljubitelja opere Dražena Siriščevića, uz dirigentsko vodstvo Paola Bressana...

Detaljnije

Projekcija
 • 29.01. – 31.01.
 • (19:00)

Premijera bosansko-hercegovačkog kandidata za Oscara “Quo vadis, Aida?”

Kandidat za Oscara Jasmile Žbanić "Quo vadis, Aida?" bavi se padom srebreničke enklave i tragičnim posljedicama koje su iza toga uslijedile...

Detaljnije

Izložba
 • 29.01.
 • (18:00)

Muzej grada Rijeke otvoren u Noći muzeja

Muzej grada Rijeke otvorit će za posjetitelje svoja dva izložbena prostora. Riječ je o Palači šećera u Krešimirovoj 28 i željezničkom skladištu na Trgu Žabica 4, gdje je postavljena izložba torpeda...

Detaljnije

Projekcija
 • 31.01.
 • (18:00)

Ljubav u doba korone: Kultna romantična drama „Mostovi okruga Madison“

Kultna romantična drama Clinta Eastwooda, snimljena prema istoimenom bestseleru Roberta Jamesa Wallera, izmamila je suze na oči milijunima gledatelja. ...

Detaljnije