Izložbom Zarazni algoritmi ruske novomedijske umjetnice Helene Nikonole, udruga Drugo more privodi kraju bogat ovogodišnji izložbeni program. Izložba se otvara u četvrtak, 17. prosinca u 19 sati u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka), gdje ostaje do 8. siječnja 2021. godine.

Helena Nikonole je umjetnica, kustosica i predavačica koja živi i radi u Moskvi. Djeluje u području hibridne umjetnosti i nove estetike, s naglaskom na teme umjetne inteligencije i Interneta stvari (IoT). Svojim radom nastoji doprinijeti uvidu u mogućnosti tehnologije da unaprijedi ljudsku svakodnevicu, istovremeno ukazujući na rizike i opasnosti koje korištenje novih tehnoloških alata unosi u naše živote i društvo.

Helena Nikonole / Foto: press materijal, Drugo more

Helena Nikonole / Foto: press materijal, Drugo more

Za razliku od tehno-optimista, koji u svakoj tehnološkoj inovaciji vide napredak čovječanstva, Helena Nikonole nastoji kritički promotriti različite posljedice upotrebe tehnologije. Na riječkoj izložbi Zarazni algoritmi, posjetitelji će imati priliku upoznati njezine radove koji koriste pukotine u sustavu nadzornih kamera i Interneta stvari.

Koristeći njihove slabe točke, Nikonole hakira te sustave i pomoću algoritama im pridaje nova značenja i funkcije, čime ukazuje na njihove nedostatke i razotkriva količinu podataka koje digitalni uređaji prikupljaju o svima koji ih koriste.

Iako je hakiranje nadzornih kamera motiv koji se ponavlja u svim radovima, izložba u prvi plan zapravo stavlja algoritme i raspon njihovih mogućnosti, od čitanja i interpretacije podataka do generiranja novih značenja u formi glazbenih kompozicija i tekstova.

Rad deus x mchn u moskovskoj galeriji Winzavod / Foto: press, Drugo more

Rad “deus x mchn” u moskovskoj galeriji Winzavod / Foto: press materijal, Drugo more

Sveti tekst umjetne inteligencije

Primjerice, u radu “deus X mchn”, umjetnica koristi neuronsku mrežu koja izračunava gramatičku strukturu svetih tekstova – Starog i Novog zavjeta, Kur’ana, Tore, Dhammapade, Ramayane, Tao TeChinga i drugih – odnosno pronalazi njihov kod. Pojavljujući se iznenada i na zaprepaštenje korisnika s internetom povezanih uređaja, umjetna inteligencija na temelju tih podataka generira vlastiti „sveti tekst“ i uživo ga recitira putem zvučnika na hakiranim nadzornim kamerama ili ga ispisuje pomoću „opsjednutih“printera diljem svijeta.

Spomenuti rad pritom nije jedini čiji će se sadržaj moći uživo pratiti. Primjerice, u radu “Faces2Voices”, posjetitelji se mogu uključiti u stvaranje glazbene kompozicije na internetu, koja nastaje korištenjem umjetne inteligencije koja na temelju tehnologije prepoznavanja lica proizvodi i u skladbu pridodaje zamišljene glasove.

Izložbu je nakon otvorenja moguće besplatno posjetiti do 8. siječnja 2020. godine, u radnom vremenu od ponedjeljka do subote između 16 i 20 sati, osim na datume od 24. do 26. prosinca i 31. prosinca, te 1., 2. i 6. siječnja 2021. godine, kada galerija neće raditi.

Kada?

17.12.2020. – 08.01.2021.
19:00

Kalendar događanja