Nakon Zagreba i Dubrovnika, i likovna publika u Rijeci ima priliku pogledati izložbu recentnih radova Lovre Artukovića. Izložba pod nazivom Usporavanje bit će postavljena tijekom ožujka i travnja 2021. godine u Galeriji Kortil.

Omiljeni slikar i kritike i kolekcionara Lovro Artuković već godinama živi u Berlinu. Hiperprodukcija ovom je umjetniku stran pojam, rijetko izlaže, a slike nastaju kroz dulje razdoblje. Prije izložbe Usporavanje, posljednji je put izlagao u Zagrebu 2014. godine, a ovom istaknutom umjetniku ovo će biti prvo predstavljanje u Rijeci.

Artukovićev primarni način izražavanja jest figurativno slikarstvo. Pri stvaranju svojih radova koristi tradicionalnu tehniku ulja na platnu velikog formata. I ova izložba se u tome ne razlikuje, no ima i novih elemenata vezanih uz umjetnikova likovna istraživanja.

Izložba Usporavanje predstavlja 25 radova nastalih u razdoblju od 2015. do 2020. godine i podijeljena je u četiri sekcije: Zlatne folije i odrazi, Melankolija noćnih svjetla, Posjet ateljeu i Izlet.

Rad Lovre Artukovića

Rad Lovre Artukovića / Foto: press, HKD

O autoru

Lovro Artuković rođen je 1959. godine u Zagrebu, Hrvatska. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Slikarski izraz temelji na figuraciji i intimizmu, razvijajući ga prije svega na ikonografiji urbane civilizacije. Od 2003. godine živi i radi u Berlinu kao slobodni umjetnik.

Izlagao je na brojnim samostalnim izložbama, primio je Godišnju nagradu Hrvatskog društva likovnih umjetnika za najbolju izložbu u 2001. godini, a 2013. Nagradu publike na izložbi Macht Kunst, Deutsche Bank KunstHalle.

O Artukovićevu opusu pisalo je nekoliko povjesničara umjetnosti, o njemu su snimljena dva filma: eksperimentalni film Krađa u režiji Lukasa Nole iz 2004. i dokumentarni film L. A. Nedovršeno Igora Mirkovića iz 2008. godine. Djela mu se nalaze u brojnim javnim i privatnim kolekcijama u zemlji i inozemstvu.

Organizatori izložbe su Umjetnički paviljon u Zagrebu i Umjetnička galerija Dubrovnik.

Ulaznice

Ulaznice se mogu kupiti online u sustavu mojekarte.hr Cijena ulaznice je 20 kn, za umirovljenike i studente 10 kn, a za djecu do 14 godina ulaz je besplatan.

Izložba se može razgledati od 18. ožujka do 11. svibnja radnim danom od 10 do 13 sati i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

Više je dostupno na poveznici https://hkd-rijeka.hr/.

Kada?

18.03.2021. – 11.05.2021.
00:00