Ususret Danu žena u Galeriji SKC se od 25. veljače do 1. ožujka održava humanitarna izložba radova nastalih tijekom kampanje Bitna.si.

Sedmodnevna kampanja održana je u studenom 2020. godine povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja prema ženama. Inicijativu su podržale mnogobrojne umjetnice i udruge koje su kroz različite umjetničke forme progovorile o sveprisutnom nasilju prema ženama i o načinima borbe protiv istog.

Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci tom je prilikom pozvao mlade umjetnice na kreiranje umjetničkih impulsa otpora nasilju prema ženama. Tako su nastali radovi i slike potaknute objavljenim pričama žena koje su doživjele nasilje u javnom prostoru.

Izlaganjem prikupljenih umjetničkih impulsa otpora poručujemo da su nam ljudska prava važna te progovaramo o neprihvatljivosti svih oblika nasilja”, navodi se u najavi izložbe. Nastali radovi progovaraju o pričama žena koje se često zanemaruju i problematiziraju odnos društva prema ovoj temi.

Autorice radova su mlade umjetnice i studentice Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci: Laura Šipoš, Tanja Blašković, Doris La Mazza, Kaja Resman i Petra Štajdohar. Prikupljene donacije za njihove radove, namijenjene su udruzi SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava.

Otvorenje izložbe je u četvrtak, 25. veljače, u 18 sati, Galerija SKC (OKC Palach, Kružna 8, Rijeka).

Tijekom trajanja izložbe, do 1. ožujka, u Galeriji SKC će se prikupljati donacije za Centar za nenasilje i ljudska prava (SOS Rijeka) koji pruža pomoć žrtvama svih oblika nasilja.

***

Program će se odvijati u skladu s trenutnim epidemiološkim mjerama. Posjetiteljima će se na ulazu mjeriti tjelesna temperatura te je broj ljudi u prostoru galerije ograničen. Obvezno je nošenje zaštitnih maski i održavanje propisane distance.

Kada?

25.02.2021. – 01.03.2021.
18:00