četvrtak 9. rujna u 18 i 30 u art-kvartu “Benčić”, na prilaznom putu Dječjoj kući i uz novoobnovljenu Palaču šećerane, održat će se razgovor “Sat za povijest: Rijeka, povijesni identiteti i jedan crveno-crni dox” na kojem će sudjelovati povjesničarka i muzejska kustosica Tea Perinčić, povjesničar i teolog Marko Medved te povjesničar riječke književnosti i kulturolog Aljoša Pužar. Organizator susreta je Gradska knjižnica Rijeka.

Nedavno na HRT-u prikazani dokumentarni serijal “Fiume crno-crveno Rijeka” izazvao je dosta pažnje javnosti te oprečnih reakcija. Jedan od prigovora ide prema tome da su pojedine interpretacije pojava neadekvatne i tendenciozne te da uloga povjesničara nije dovoljno kvalitetno iskorištena. Upravo to je povod za otvaranje pitanja poput koja je uloga povjesničara u oblikovanju gradskog identiteta te kako kompleksne znanosti i spoznaje, poput povijesnih, kvalitetno prevoditi u jezik masovnih sredstava komunikacije i pop kulture.

Rezervacija mjesta je obvezna, a sudjelovanje je potrebno prijaviti na mail prijave.programi@gkri.hr.

“Sat za povijest” program je Gradske knjižnice Rijeka kojim se kroz razgovore, susrete i predstavljanje knjiga tematiziraju različiti povijesni fenomeni, znanost, historiografija, s posebnim naglaskom na Rijeku.

Kada?

09.09.2021.
18:30