U HNK Ivana pl. Zajca premijerno će biti izvedena Mascagnijeva opera “Cavalleria rusticana”, uz dirigentsko vodstvo maestra Paola Bressana i u režiji Dražena Siriščevića.

Riječka će pozornica postati poprištem mediteranskih strasti što ih donosi jedna od najljepših verističkih opera, glazbena drama u kojoj zapletenost u ljubavne trokute, naglašena emotivnost, međusobni sukobi te izmjenjivanje izvanjske radnje s unutrašnjim stanjima likova stvara napetu, istodobno dirljivu i na kraju potresnu priču, bez trenutka predaha.

Međutim, tijekom izvedbi opere zbor će pjevati u dvorani za probe, posve izvan prostora pozornice i gledališta, a zvuk će se prenositi u dvoranu. Tako će gledatelji ovu operu moći doživjeti u svoj njezinoj glazbenoj raskoši, a opet uz strogo pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Fizičko odsustvo zbora s pozornice nadomjestit će dramatična glazbena i glumačka izvedba riječkih opernih prvaka, Kristine Kolar u ulozi Santuzze, Domagoj Dorotić u ulozi Turridua te Robert Kolar kao Alfio.

U ulozi Lole nastupit će mlada Emilia Rukavina dok će u ulozi mame Lucije alternirati Ivanica Lovrić i Sofija Cingula. U predstavi sudjeluju i glumci Hrvatske odnosno Talijanske drame Jasmin Mekić i Giuseppe Nicodemo.
Scenografiju potpisuje Alan Vukelić, kostimografiju Sandra Dekanić, a oblikovanje svjetla Dalibor Fugošić.

Priča o strastvenim ljubavnicima i krvavoj osveti

“Cavalleria rusticana”, jednočinka čija se radnja puna elementarnih ljudskih emocija zbiva na dan Uskrsa u malom sicilijanskom mjestu, prva opera mladog Pietra Mascagnija, praizvedena je u rimskom Teatru Costanzi 17. svibnja 1890. Bio je to ogroman uspjeh, brzina kojom je potom osvojila svjetske pozornice bila je neviđena do tada, a do danas je ostala omiljenom na repertoaru. Priča o strastvenim ljubavnicima i krvavoj osveti „Cavallerije rusticane“  naišla je na jednako strastven odjek kod publike…

(Kristina Kolar u ulozi Santuzze  / Foto: Dražen Šokčević)

Kada?

27.01.2021.
19:30