U srijedu, 11. studenog u 19 sati u Art-kinu se održava riječka premijera dokumentarnog filma Galeb redatelja i scenarista Ivana Živkovića Žike koji tom prigodom i dolazi u Art-kino.

Film Galeb donosi priču o brodu kojim je jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito putovao 14 puta, posjetio 18 zemalja na tri kontinenta, pristavši u 29 luka, za što je trebao 479 dana plovidbe. Na tim putovanjima dogovorio je Nesvrstane, najveći svjetski savez zemalja nakon Ujedinjenih naroda, tadašnji treći blok Hladnog rata. U taj savez ušle su mnogoljudne svjetske sile: Indija, Indonezija i Egipat, a okupili su i veliki broj tada dekoloniziranih zemalja svijeta. Jugoslavija je bila lider Nesvrstanih, a Tito njihov vođa.

Tito i Jovanka Broz - prizor iz filma Galeb

Jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito “Galebom” je putovao 14 puta

Dokumentarni film Galeb pritom ne valorizira, čak i ne informira potpuno o intrigantnoj povijesti, nego daje atmosferu tog vremena, politike, putovanja i egzotičnih zemalja koristeći se bogatom arhivskom građom iz tog doba.

Ivan Živković Žika hrvatski je novinar i televizijski redatelj, producent i scenarist dokumentarnih filmova. Njegov redateljski prvijenac bio je film Ćiro, dokumentarac o Miroslavu Ćiri Blaževiću iz 2006. godine, a režirao je i tri filma iz dokumentarne tetralogije Varoški amarcord.

Obavezene rezervacije ulaznica

Ulaz na premijeru slobodan je za sve posjetitelje, a zbog ograničenog broja dostupnih mjesta, za dolazak je nužna rezervacija mjesta putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org).

Zbog velikog interesa javnosti dodane su još tri projekcije filma – 17., 19. i 20. studenog s početkom u 17:30 sati.

Potražiti više na https://www.art-kino.org/hr/film/galeb

Kada?

11.11.2020. – 20.11.2020.
19:00

Kalendar događanja