Riječka publika prva u Hrvatskoj ima priliku na velikom platnu svog kina pogledati novi film renomirane bosansko-hercegovačke redateljice Jasmile Žbanić Quo vadis, Aida? koji će svoju hrvatsku kinopremijeru u Art-kinu imati u petak, 29. siječnja. uz još šest repriznih prikazivanja.

Ovogodišnji kandidat za Oscara Jasmile Žbanić Quo vadis, Aida? bavi se događajima vezanima neposredno uza pad srebreničke enklave i tragičnim posljedicama koje su iza toga uslijedile, a svoju je premijeru imao na prošlogodišnjem, 77. izdanju Venecijanskog filmskom festivalu. Nakon Mostre film je prikazan na nizu prestižnih filmskih festivala (Toronto, Hamburg, Busan, Viennale, i dr.) uglavnom u online izdanjima, na kojima je dosad osvojio čitavu nisku priznanja i nagrada, a od samog početka svojeg prikazivanja prate ga i hvalospjevi filmskih kritičara, kao i ostale kulturne javnosti.

Quo Vadis, Aida? progovara o genocidu u Srebrenici, a riječ je o prvom dugometražnom igranom filmu posvećenom najvećem zločinu u Europi poslije Drugog svjetskog rata. U središtu radnje je Aida (Jasna Đuričić), nekadašnja profesorica koja tijekom ljeta 1995. radi kao prevoditeljica za Ujedinjene narode u Srebrenici. Kada srpska vojska uđe u grad, trideset tisuća stanovnika Srebrenice, među kojima je i Aidina obitelj, traži spas u bazi UN-a.

Režiju i scenarij potpisuje Jasmila Žbanić, a u filmu nastupaju Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović, Boris Isaković, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh i drugi.

Reprizna prikazivanja su:

  • u subotu, 30. 1. u 19:00
  • u nedjelju, 31. 1. u 20:30
  • u pondjeljak, 1. 2. u 19:00
  • u utorak, 2. 2. u 19:00
  • u ponedjeljak, 8. 2. u 19:00
  • u srijedu, 10. 2. u 19:00

Ulaznice

Ulaznice za film mogu se rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više potražiti na https://www.art-kino.org/hr/film/quo-vadis-aida

Kada?

29.01.2021. – 10.02.2021.
19:00