U srijedu, 27. siječnja u 12 sati, u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, Korzo 16, u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta održat će se predstavljanje hrvatskog prijevoda knjige „Mi, djevojčice iz Auschwitza“.

“Mi, djevojčice iz Auschwitza” potresna je ispovijest sestara Andre i Tatiane Bucci, koje su kao djevojčice od četiri i šest godina iz Rijeke preko tršćanskog logora Rižarna, odvedene sa obitelji u koncentracijski logor Auschwitz II – Birkenau. Sestre Bucci dvije su od pedesetero djevojčica i dječaka koji su preživjeli taj logor smrti u kojem je stradalo preko 230 tisuća djece iz cijele Europe

Prisutnima će se uvodno obratiti gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel koji je i potaknuo inicijativu za objavu knjige na hrvatskom jeziku, dok će o knjizi govoriti prof. dr. Ivo Goldstein, Ines Grgurina, prof. povijesti u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji te urednik hrvatskog izdanja knjige Dragan Ogurlić. Sestre Andra i Tatiana Bucci prisutnima će se obratiti video porukom.

Sestre Andra i Tatiana Bucci

Sestre Andra i Tatiana Bucci

Promociji će prisustvovati i zamjenici gradonačelnika Rijeke Marko Filipović i Nikola Ivaniš, te zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula.

Hrvatsko izdanje knjige “Mi, djevojčice iz Auschwitza” s podnaslovom “Naša ispovijest: Kako smo preživjele Holokaust”, objavljeno je potkraj 2020. u riječkoj Nakladi Val u prijevodu Tvrtka Klarića (uvod) i Vanese Begić te lekturi Ivane Marinčić i redakturi Nele Valerjev Ogurlić. Knjiga je originalno pod naslovom “Noi, bambine ad Auschwitz” objavljena 2019. godine u talijanskoj kući Mondadori te je potom doživjela izdanje na njemačkom, a sada i na hrvatskom jeziku.

Knjigu je objavila riječka izdavačka kuća Naklada Val pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Ranije najavljen prijenos uživo iz Gradske vijećnice, otkazan je zbog tehničkih problema.

Kada?

27.01.2021.
12:00