U okviru programa “Refleks”, biolog dr. sc. Boštjan Surina u četvrtak, 23. ožujka, s početkom u 19 sati u velikoj dvorani Filodramamtice (Korzo 28/1, Rijeka) održat će predavanje pod nazivom „Bioraznolikost u gradu“.

O predavanju

Bioraznolikost predstavlja složenu biološku oznaku ekosustava koju često pogrešno shvaćamo i interpretiramo. Možemo je promatrati i analizirati na različitim razinama, od molekula preko jedinki, vrsta, zajednica pa sve do samih ekosustava. Suprotno općem mišljenju, bioraznolikost u gradovima je velika i često znatno veća od bioraznolikosti u susjednim ekosustavima koji su pod manjim utjecajem čovjeka. No, ta raznolikost u većini primjera nije funkcionalna.

Problematiku vezanu za bioraznolikost u gradovima najčešće se pokušava riješiti uspostavljanjem „zelenih otoka“, a što je u temelju krivo. Kako uspostaviti samoodrživiju i funkcionalniju bioraznolikost u gradovima pokušat ćemo odgovoriti tijekom predavanja i razgovora“, navodi se u najava predavanja.

O predavaču

Boštjan Surina je diplomirao, magistrirao i doktorirao biologiju u Ljubljani. Od 2010. godine radi kao kustos u Prirodoslovnom muzeju u Rijeci i izvanredni profesor na Primorskom sveučilištu u Kopru. Prije toga je radio kao istraživač na Institutu za botaniku u Beču. Njegove teme interesa su evolucija biljaka i specijacija na Mediteranu s posebnim naglaskom na ekosustave na visokim nadmorskim visinama. Posebno se bavi filogenijom i filogeografijom sredozemne flore, biologijom oprašivanja, evolucijom i održavanjem reproduktivnih barijera kod biljaka, te biologijom zaštite biljaka. Hobi su mu botaničke zbirke.

Organizator predavanja je Udruga Drugo more u suradnji s Prirodoslovnim muzejom Rijeka kao prvo u ciklusu predavanja o čovjekovom utjecaju na ekosustav.

Ulaz je slobodan.

Više na http://drugo-more.hr/bostjan-surina/

Program su podržali: Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Rijeka – Odjel za kulturu
Drugo more je korisnik financijske podrške Zaklade Kultura nova.

(Dizajn vizuala: Oleg Šuran)

Kada?

23.03.2023.
19:00