STIFF ove godine donosi 40 filmova podijeljenih u 11 programa iz 17 zemalja, koje su među 600 filmova odabrale selektorice Maša Drndić i Marta Ban. Filmovi se za titulu najboljeg igranog, dokumentarnog i animiranog filma te za pobjednika prema odabiru publike.

Za samo otvaranje pripremljen je niz uzbudljivih naslova koji na posve različite načine promatraju izazove mladih u današnjem društvu — pa tako igrani film “Crveno, žuto, zeleno”, redateljice Vere Vasileve, prati surovu svakodnevicu automehaničarke koja hrabro balansira na rubu egzistencije.

Nakon njega slijedi živopisna mađarska animacija “Vrt srca”, u kojoj mladi umjetnik niskog samopouzdanja prolazi kroz egzistencijalnu krizu na dan održavanja prijemnog ispita na akademiji.

Za kraj večeri, nasmijat će nas razigrani slovački dokumentarac “Nakon vjenčanja”, koji prati neobične partnere i strastvene sakupljače igračaka koji se nakon 12 godina suživota nalaze pred događajem života – vjenčanjem.

Ovogodišnje izdanje festivala posvećeno je temi Desetljeće, koja prema riječima umjetničke direktorice festivala Maše Drndić, potiče razmišljanje o promjenama koje su okarakterizirale posljednjih deset godina.

“Kroz raznovrsni filmski program osvrćemo se na svjetske i osobne promjene, te na načine na koje film interpretira i odražava zeitgeist u doba post-istine i duboke društvene podijeljenosti. Slavimo kompleksnost odrastanja – bilo festivala, njegovih kreatora, filmskih umjetnika ili same filmske umjetnosti koja nas nanovo iznenađuje i izaziva te u svojem najljepšem obliku nikad ne nudi jednostavne odgovore. Ovo jubilarno izdanje STIFF-a stoga je omaž prošlim vremenima, analitički osvrt na sadašnjost te promišljanje o budućnosti”, kaže Drndić.

STIFF je do sada predstavio više od 450 kratkih i srednjemetražnih filmova različitih žanrova, organizirao 7 multimedijalnih izložbi i niz radionica, tribina te zabavnih događaja. U tome je pomoglo preko 200 volontera i volonterki, studenata i studentica Sveučilišta u Rijeci kroz uključenost u produkciji događanja kao članovi i članice žirija, dizajneri, prevoditelji, kustosi izložbenog programa, kreatori promotivnih videa, PR-ovci, koordinatori filmskih i popratnih događanja, najavljivači te moderatori razgovora.

Nakon filmskog dijela programa, isti dan u 21:00 otvara se i izložbeni dio pod nazivom Démodé u Galeriji SKC pod vodstvom kustosice Elene Apostolovski i umjetnika Damjana Šporčića na temu prolaznosti i mijena kroz proteklo desetljeće.

Nakon otvorenja, u OKC-u Palach predviđeno je druženje za sudionike festivala i posjetitelje.

Ulaz je slobodan.

10. STIFF

Deseto izdanje Međunarodnog studentskog filmskog festivala — STIFF-a u organizaciji udruge Filmaktiv i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci te u suradnji s Akademijom primijenjenih umjetnosti u Rijeci i Art-kinom bit će održano od 22. do 26. 11. 2023. u Art-kinu u Rijeci, Galeriji SKC, Filodrammatica Dvorani, Nemo Klubu i OKC-u Palach.

10. STIFF podržavaju Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Goethe institut, Piko i Aura, a rad udruge Filmaktiv podržavaju Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Više informacija i cjelokupni raspored programa dostupan je na https://studentfilmfestival.eu/

Kada?

22.11.2023.
19:00